-3 °C Stjørdal, NO
26/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 04

– Innbyggerne er holdt for narr

Lokalpolitiker Eline Lello er kritisk til ambulansetilbudet i kommunen

Lokalpolitiker Eline Lello stiller seg kritisk til hva som er i ferd med å skje med ambulansetilbudet i Meråker kommune. (Arkivfoto) Lokalpolitiker Eline Lello stiller seg kritisk til hva som er i ferd med å skje med ambulansetilbudet i Meråker kommune. (Arkivfoto)

Meråkerbygg er bekymret etter det ble foreslått å kutte vakter for ambulansearbeidere i Meråker.

– Jeg føler at jeg og Meråkers innbyggere er holdt for narr, sier opposisjonsleder og kommunestyrerepresentant Eline Lello (Sp).

Ifølge Lello skal årsaken til vaktkutt skyldes at Helse Nord-Trøndelag Klinikk for Prehospitale tjenester ønsker å spare 1,8 millioner kroner. I den forbindelse har det blitt foreslått å fjerne vakt på vaktrommet i Meråker.

– Det betyr hjemmevakt for de ansatte som i praksis vil bety lengre responstid for ambulansen, forklarer hun.

Responstiden kan være helt avgjørende for utfallet. Det er estimert at responstid på hjemmevakt er ti minutter, mens responstid fra stasjon er fire minutter. Dette kan for noen bety forskjell på liv og død, mener hun.

– Vi ligger en time unna nærmeste sykehus, og man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at de ekstra seks minuttene kan få store konsekvenser når det virkelig gjelder, sier Lello videre.

Må overnatte på stasjonen

Flere av de ansatte er ikke boende i bygda, som medfører at de må overnatte på stasjonen for å kunne rykke ut innen responstiden på 10 minutter, som er satt for hjemmevakt.

– Det betyr at de ansatte må gjøre som i dag, men med dårligere betaling. Det vil føre til at det også vil være mer utfordrende å rekruttere fagfolk til stillinger, forklarer hun.

Det er også blitt lagt frem ønske om å få to ambulanser stasjonert i Meråker, på bakgrunn av flere ulykker på E14.

– Kapasiteten på ambulanseberedskapen i Stjørdal er presset, og samarbeidet over grensen kan føre til at en ambulanse er opptatt som resulterer i lang ventetid for å få oppover en ny ambulanse, sier hun.

Stiller spørsmål ved forsvarligheten

Lello stiller spørsmål til om det er forsvarlig at dette vurderes ut ifra statistikk, og ikke nødvendigvis faglige vurderinger.

– Alle som er gode på statistikk vet at man kan få resultatet til å passe den virkeligheten man vil. Samtidig er denne statistikken kun tilgjengelig for helseforetaket. Hvis det er så forsvarlig, hvorfor kan man ikke ha hjemmevakt for ambulansearbeidere i byen? spør hun.

Hun er kritisk til at det er i distriktene det skal kuttes. Ut ifra sitt syn som innbygger, mener hun at om dette går gjennom vil det kjennes om at livene til folk i distriktene er mindre verd.

– Svekkelsen av beredskapen i Meråker mener vi er fullstendig uakseptable, uttrykker hun videre.

900 signeringer

Med det forslaget som nå ligger på bordet, og som skal diskuteres mellom Helse-Midt og Meråker kommune tirsdag 5. januar har det i tillegg blitt opprettet et Opprop, som til nå har fått 900 signeringer.

– Jeg laget en underskriftskampanje for å vise at ambulansetjenesten og sikkerheten den gir, er viktig for Meråker. Jeg forventer at klinikkleder Øystein Sende hører på sine fagansatte i ambulansetjenesten, og samtidig ser på andre innsparingsmuligheter, sier hun.

Blant annet foreslår Lello å starte med blant annet kutt i antall direktører, samt antall og type tjenestebiler.

– Erfaringsmessig koster også evalueringsrapportene som medfølger et eventuelt slikt vedtak, mer enn innsparingen i seg selv, forklarer hun videre.

Les forrige sak:
Slik planlegger kommunen vaksineringen

Oppfordrer alle som får tilbudet til å vaksinere seg

Close