-4 °C Stjørdal, NO
25/02/2020

Innbyggertallet faller farlig fort

– Vi skal over 800 innbyggere igjen

RIMELIGE BOMULIGHETER: Ordfører Ole Bjarne Østby og Tydal kommune selger subsidierte boligtomter for 100 000 kroner i dette boligfeltet. Fortsatt er det rundt 15 tomter ledige. RIMELIGE BOMULIGHETER: Ordfører Ole Bjarne Østby og Tydal kommune selger subsidierte boligtomter for 100 000 kroner i dette boligfeltet. Fortsatt er det rundt 15 tomter ledige.

Tydal kommune jobber på spreng for å øke innbyggerantallet.

– Vi har så vidt bikket under 800 innbyggere, og det er historisk lavt. Rundt år 2000 var vi om lag 1000 innbyggere i Tydal. Befolkningsutviklingen er noe vi har fokus på hver eneste dag, sier ordfører Ole Bjarne Østby (Sp).

De siste årene har innbyggertallet ligget mellom 820 og 850 i Tydal, men fikk en dupp etter at et 30-talls flyktninger forsvant til utdanning og arbeid etter at introduksjonsprogrammet i Tydal var avsluttet.

– I kommunen legger vi til rette for at folk skal flytte hit. En boligtomt i Tydal koster 100.000 kroner, og det er under selvkost. I praksis subsidierer vi boligtomtene, men for at folk skal flytte til Tydal er vi avhengige av arbeidsplasser. Hver familie trenger to inntekter, og det er ikke enkelt å skaffe jobb til to samtidig, sier ordføreren.

Jobber med datalagringssenter

Kommunen har jobbet iherdig med å få anlagt et datalagringssenter til kommunen, og har kjøpt en 100 mål stor tomt som står ferdig regulert like ved Statkrafts nybygde trafostasjon.

– Vi jobber med to-tre interessenter, og vi håper en etablering kan gi oss noen nye arbeidsplasser. Når de bestemmer seg skal vi være klar på en uke. Størrelsen på senteret vil avgjøre hvor mange som blir sysselsatt, det kan bli alt fra 5 til 50. Hadde vi fått 10 til 20 arbeidsplasser ville det bety enormt mye for oss, sier Østby.

Røyeoppdrettsanlegget fikk i vinter nye eiere som har tror på fremtiden.

– Her kan det også forhåpentligvis ligge noen nye arbeidsplasser om ikke så lenge. Ellers savner jeg iver og pågangsmot for å starte egen bedrift. Hver gang jeg kjører mot Selbu og Stjørdal om morningen møter jeg minst tre rørleggerbiler og andre håndverkere på vei oppover. Det burde være mulig å få etablert slike bedrifter her, sier han.

Tapte inntekter

Små kommuner gjør alt de kan for at nyetablerte skal få den hjelpen de trenger for å komme i gang med sine bedrifter. Tydal hadde kraftinntekter som satte kommunen i en særstilling når det gjaldt å støtte lokale næringsaktører.

– Slik er det ikke lenger. Vi har siden 2017 årlig tapt 10 millioner kroner i eiendomsskatt på verker. Næringsfondet har ikke lenger de samme ressursene å bruke, men vi støtter opp om nye bedrifter med midler og sørger for at det skal være lett å komme i gang med næringsvirksomhet i kommunen, sier Østby.

Slår sammen årskull

Færre innbyggere betyr også mindre skatteinntekter, færre elever i skolen og mindre sjanse til å få etablert håndball- og fotballag som fritidsaktiviteter.

– Skolen har i dag 70 elever, og vi må slå sammen årskull for å få nok elever i klassene. Skolen har plass til 150 elever, sier Østby.

Han har tro på at Tydal igjen skal passere 800 innbyggere.

– Det er vårt første mål. Jeg har stor har tro på at vårt lokalsamfunn skal bestå. Små lokalsamfunn har en verdi som folk forhåpentligvis får opp øynene for. Vi har ikke samme tilbud som Trondheim og Stjørdal, men vi har andre goder, sier Østby.

 

Les forrige sak:
De unge stjerneskuddene Ola Lauvås og Sofie Venæs utfylte hverandre perfekt helt fremst på scenen under avslutningskonserten av årets Blues in Hell.
Stilig avslutning av blueshelga

Ola Lauvås og hans gjeng med imponerende punktum

Close