5 °C Stjørdal, NO
19/05/2021

Ber alle bruke munnbind, stenger Kimen, idrettshaller og svømmehaller og oppfordrer til alenehelg

Kommunen ber innbyggerne holde seg inne frem til tirsdag neste uke

Ordfører Ivar Vigdenes Foto: Frank Skaufel

Ber alle over 12 år benytte munnbind de neste dagene.

Den engelske virusmutasjonen har satt sitt preg på Stjørdal etter påskehøytiden. Unge voksne i alderen 19-22 år har vært mye mer sammen sosialt enn kommunen forventet på forhånd, og det har medført økt smittetrykk i Stjørdal.

Les også: Frykter utbrudd kan være engelsk mutantvirus: – Haster å få satt personer i karantene

Derfor ber Stjørdal kommune alle over 12 år bruke munnbind. Kommunen ber også innbyggerne holde seg inne frem til og med tirsdag neste uke.

Strenge tiltak

Under pressekonferansen fredag ettermiddag informerte ordfører Ivar Vigdenes om at følgende tiltak blir innført:

  • Stjørdal kommune ber alle ta alenehelg, og unngå all sosial kontakt på tvers av husstander innendørs til og med tirsdag i neste uke.
  • Kommuen ber om at alle sosiale, idrettslige og kulturelle arrangement i samme tidsperiode blir avlyst. På denne bakgrunnen stenger vi også Kimen, kommunens idrettshaller og svømmehall fram til og med tirsdag.
  • Alle over 12 år blir nå bedt om å bruke munnbind i enhver sammenheng innendørs utenfor eget hjem, og hvor man ikke med sikkerhet kan opprettholde minimum to meters avstand til andre.

– Alle som måtte ha de minste symptomer nå eller nylig bes om å teste seg umiddelbart. Viktigheten av dette understrekes, da utbruddet vi opplever nå kunne vært stanset tidligere hvis alle hadde gjort dette. Testkapasiteten er for anledningen økt i forkant og gjennom helgen, sa ordføreren, under pressekonferansen.

– Ikke anmeldelse

Ordføreren er bekymret over at folk ikke er ærlige når de oppgir nærkontakter.

– Så har det kommet oss for øre at noen i uvisst omfang kan tenkes å holde tilbake informasjon om nærkontakter og hvor man har vært. Dette i frykt for bøter og straffereaksjoner. Selv om det åpenbart har skjedd ting som ikke burde ha skjedd og uavhengig av eventuell lovlighet/ulovlighet, så er det aller viktigste nå at alle sammen bidrar til å få klarhet i alle mulige smitteveier. Det som sannferdig kommer fram som en del av smittesporingen vil derfor ikke danne grunnlag for anmeldelse fra Stjørdal kommune, sa Vigdenes.

Dette gjelder verken de som oppgir- eller blir oppgitt som nærkontakter som en del av sporingen risikerer derfor anmeldelse. Også de som selv måtte ta kontakt nå om forhold som tidligere ikke er blitt opplyst.

Reaksjonen kan imidlertid bli hard hvis det senere skulle bli oppdaget at informasjon er blitt tilbakeholdt.

– Oppdager vi derimot senere forhold som er forsøkt skjult så vil vi vurdere reaksjoner, og vi minner her om den lovmessige plikten man har til å oppgi nærkontakter i smittesporingen, sier Vigdenes.

Ny pressekonferanse

Stjørdal kommune vil nå bedrive intensiv smittesporing og testing gjennom helgen, før kommuneledelsen på mandag og tirsdag vil analysere resultatene av denne.

– Det vil deretter bli invitert til en ny pressekonferanse tirsdag i neste uke som vil stake ut veien videre, sa Vigdenes.

 

 

Les forrige sak:
Innkaller til pressekonferanse etter stort smitteutbrudd

Se pressekonferansen klokken 1400 på våre sider

Close