3 °C Stjørdal, NO
02/12/2020

Innlegg: Årets pinligste boikott!

Skrevet av Ellen Andersson og Alette Sandvik, Naturvernforbundet i Trøndelag

(Foto: Kittisun Kittayacharoenpong / Getty Images)

TV-aksjonen er en årlig, riksdekkende norsk innsamlingsaksjon til veldedige formål, som har blitt arrangert siden 1974. Den arrangeres av NRK i samarbeid med utvalgte organisasjoner. TV-aksjonen blir beskrevet som verdens største dugnad. Det deltar folk over hele landet, fra kyst til fjell.

Eller slik har det vært fram til nå. Vi har stilt som bøssebærere og samlet inn penger med glede til ulike organisasjoner og prosjekter. Dette har alltid vært bygget på dugnadsånd og et ønske om å hjelpe mennesker som er dårligere stilt enn oss selv. I år skal pengene gå til land i Sørøst-Asia. Disse landene har et enormt problem med plastsøppel.

LES OGSÅ: Ingen kommunal støtte til TV-aksjonen

Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Plasten truer ikke bare dyrelivet, men også oss. Med midler fra TV-aksjonen starter vi der problemet er størst: En tredjedel av plasten i havet kommer fra Sørøst-Asia. Derfor er TV-aksjonsmidlene øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand denne gangen.

Årets TV-aksjon skal bekjempe plast i havet gjennom å etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer for mer enn 900 000 mennesker.

Meråker og Tydal vil som kommuner boikotte årets TV-aksjon fordi det er WWF som står for prosjektet. Begrunnelsen er at organisasjonen har et annet syn på rovdyr i norsk natur enn enkelte politikere og grupperinger i kommunene.

TV-aksjonen handler overhodet ikke om rovdyr, men om viktige tiltak for å begrense plastforsøpling i havet. Men enkelte kommuner setter seg til dommer over WWF og bestemmer at denne vil ikke «de» støtte. WWF er en seriøs og verdensomspennende organisasjon der Kong Harald har vært president gjennom 20 år. Kongen er dessuten beskytter for årets TV-aksjon.

De folkevalgte i disse kommunene har totalt misforstått sin oppgave som folkevalgt, og de misbruker sin makt og posisjon på det groveste. Som om hvalfangere, jegere og Sp-politikere skulle representere gjennomsnittet i befolkningen?

Kommunestyrene og ordførerne i disse kommunene gjør seg til et svært uheldig talerør for enkelte grupperinger i bygdene som har sterke antipatier mot rovdyr. Et kommunestyre skal ikke bruke sin makt til å kneble og agere mot ulike typer frie organisasjoner, som WWF og andre. Dette er et svært pinlig og usaklig utslag av å misbruke demokratiet i et spill for å ytre en mening om noe annet.

Tenker kommunepolitikerne på at de også har innbyggere som støtter WWF og andre naturvernorganisasjoner og deres arbeid for naturen? Hvis disse kommunene ikke har skremt bort potensielt nye innbyggere som har et kunnskapsrikt og omsorgsfullt syn på natur og dyreliv fra før, så gjør de det nå. Hva med barna som skal ut og samle inn penger til noe de med rette tror er en god sak for miljøet?

Skal ordføreren gå ut og si; `vi er egentlig for å rydde plastsøppel, men mot rovdyr?

Ellen Andersson og Alette Sandvik
Naturvernforbundet i Trøndelag

Les forrige sak:
Fulle 13- og 14-åringer i krangel

Fem barn ble hentet av foreldre

Close