4 °C Stjørdal, NO
19/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Innlegg: Barna på Moria fortjener noe bedre enn smålig lokalpolitisk taktikkeri

Skrevet av kommunestyrerepresentant Morten Harper (SV)

Innleggsforfatter Morten Harper er sterkt opptatt av situasjonen i flyktningeleiren Moria.

De fryktelige forholdene i flyktningeleirene i Hellas gjør sterkt inntrykk. Leiren Moria på øya Lesvos, med 20 000 mennesker i en leir som er bygget for 3000, er blitt selve symbolet på at det haster å hjelpe. Mange av flyktningene er barn, og over 1000 av dem er enslige mindreårige. Det er akutt behov for det meste: Flyktningene mangler mat, tak over hodet, sanitæranlegg, helsehjelp og medisiner. Koronaviruset gjør situasjonen enda mer prekær. Det er ikke lett å vaske hendene når man mangler vann.

Barnepsykologen Katrin Glatz Brubakk i Leger Uten Grenser, som kjenner Moria-leiren godt, sier at det kreves akutt handling «når babyer dør av diaré, ungdommer knivstikkes, når barn er så redde at de ikke går ut av teltene og spiser så lite de kan for å unngå å gå på do. Toalettene deler de med hundrevis av andre, og der kan overgrep skje.»

Stadig flere enkeltpersoner, organisasjoner og kommuner i Norge stiller seg nå bak oppropet «Evakuer barna fra Moria», som krever at regjeringen iverksetter tiltak for å hjelpe særlig barna i flyktningleiren. Det er brede, folkelige organisasjoner som Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Norske Kvinners Sanitetsforening og Amnesty som nå ber om solidaritet.

I Stjørdal kommunestyre – derimot – sa flertallet «nei» til et forslag om å støtte dette oppropet. SV, Ap, Rødt, V og KrF stemte for. Sp, Frp, Høyre og MDG stemte mot. Dermed ble Moria-oppropet nedstemt med 17 mot 24 stemmer.

Ordfører Ivar Vigdenes og MDGs Gunnar Uglem argumenterte med at kommunestyret ikke burde mene noe fordi dette er nasjonal politikk. Men: Det å ikke støtte et krav om å hjelpe barna fra Moria er også en mening og et standpunkt. Hvis man faktisk er uenig eller mener at saken er uviktig, bør man si det – i stedet for å gjemme seg bak bortforklaringer.

Kommunestyret er selvsagt en del av det nasjonale folkestyre, og ofte trengs det press nedenfra for at nasjonale myndigheter tar affære. Det er ikke unaturlig at også Stjørdal kommunestyre mener noe om en brennende sak som Moria. Dessuten finnes det flere eksempler på at kommunestyret har uttalt seg i nasjonale saker, blant annet om søndagsåpne butikker og EUs postdirektiv.

Etter torsdagens møte har jeg fått spørsmål fra folk som ikke forstår hvordan representanter kan stemme mot en sak man sier at man støtter – og enkelte også mot partiets politikk. Det er et godt spørsmål som fortjener svar.

Fra mitt ståsted synes det som husfreden i det borgerlige flertallet settes foran det meste annet. Dermed stiller Sp og MDG seg helt på linje med H og Frp i spørsmål om flyktninger og solidaritet (KrFs representant stemte for). Det er synd. Den kritiske situasjonen for barna på Moria burde være viktigere enn lokalpolitisk taktikkeri. Evakuer barna fra Moria nå!

Morten Harper
Kommunestyrerepresentant Stjørdal SV

Les forrige sak:
Nå er Viggo klar igjen

- Kor ska vi reis hæn i år?

Close