11 °C Stjørdal, NO
27/06/2019

Inspirert til å fortsette med «hæsjrampen»

|| – Det finnes svært mye spennende stoff om Stjørdal i perioden 1960 – 1980 som ble innledet med at Stjørdal ble storkommune i 1962. Vi er åpen for bidrag og vil svært gjerne få anledning til å publisere bilder, sier f.v. Lars Berg, Jan Algar Selin, Anders Berg og Alf-Erik Albrechtsen.||

Nå er det tid for å tenke framover. Jan Algar Selin, Lars Berg, Alf-Erik Albrechtsen og Anders Berg sitter samlet på Torgcaféen over en kopp kaffe når de ønsker å ta stafettpinnen videre til et par nye ti-år: Perioden 1960 – 1980.

Affen: – Dette var ei tid med store endringer i Stjørdal. For det første gikk de fire gamle kommunene sammen i Stjørdal kommune fra 1. januar 1962. Før jul samme år kom Stjørdal kino med pompøs åpning; Stjørdalshallen i 1965; Stjørdal Rådhus og Stjørdal Gymnas i 1966. Værnes flyplass for fortsatt samlingsplass for mange soldater fra det ganske land som ble kjent med Stjørdal – noen bedre enn andre. Det var ei tid med mange store idrettsprestasjoner og norske mesterskap. Nobø kommer til kommunen og setter sitt preg på Stjørdal.

– Hva skal den nye boka hete?

Anders Berg: – Tittelen på boken blir muligens “Da hæsjrampen ble urban” med undertittelen “Stjørdal endrer seg fra bygd til by”. Tema som vi kan skrive om er bl.a. utelivet. Det fikk en oppblomstring i denne perioden, biler og “rånekultur”, moter, politikk, samfunnsliv, idretten og mye annet!

Jan Algar Selin: Vi har litt lyst til å lodde hvordan stemningen er blant folk for dette prosjek-tet. I løpet av våren i god tid før påske vil vi arrangere et åpent møte. Her skal vi vise en film med materiale fra Stjørdal som tidligere ikke er vist offentlig. Med profesjonell hjelp har jeg satt sammen en film på 1 t 3 min som gjengir et bilde av bakgrunnen fra Stjørdal etter krigen.

Coop Storlien artikkelnivå

Lars Berg: – Men det er tida etter denne filmen vi vil konsentrere oss om i boka. Derfor er det fint med innspill. Boka i fjor ble laget i rekordfart. Takket være god hjelp kom vi i mål på kort tid. Denne gang skal vi kose oss mer med skriveprosessen. Derfor tar vi sikte på utgivelse før jul i 2015.

Anders Berg: – Vi er veldig interessert i bilder. Denne gangen er vi avhengig av å samle inn alt bildemateriale. Jeg har en oppfordring til publikum: – Vær ikke redd for kvaliteten på bildene. Bilder du selv ikke synes er så interessant kan vise seg å være en skatt. Det er lett «å se seg blind» på egne bilder. Vi oppfordrer dere som har aktuelle bilder vi kan bruke i boka til å ta kontakt med oss. Det finnes mange skatter i de tusen hjem.

Et eventuelt overskudd av bokprosjektet går også denne gangen til Kreftsaken. De fire forfatterne har et samstemmig ønske: – Kom gjerne med forslag til tema i boken. Vi nås på følgende mail-adresser:  

Jan Algar Selin: jan.selin@ktv.no               

Alf-Erik Albrechtsen: alf-erik.albrechtsen@ktv.no

Lars Berg: lars.berg1@ntebb.no                  

Anders Berg: andersberg73@yahoo.no

Les forrige sak:
||
Spilte jevnt med NTNUI

  Stjørdals-Blinks håndballherrer gikk på et nytt tap i søndagens hjemmekamp […]

Close