15 °C Stjørdal, NO
25/08/2019

Inviterte seniorene inn i livet sitt

– Det var artig og spesielt å være på hjemmebane, og det ble også veldig personlig

LATTERFULLT: Sammen med Tore Strømøy (t.v.) tok Knut Morten Johansen med seniorforsamlingen med på en reise der lattersalvene satt løst. LATTERFULLT: Sammen med Tore Strømøy (t.v.) tok Knut Morten Johansen med seniorforsamlingen med på en reise der lattersalvene satt løst.

SAS-nestoren Knut Morten Johansen tok seniorforsamlingen med storm, men det kan bli mange flere muligheter for stjørdalingene å få høre fra den fargerike informasjonssjefen. 59-åringen ønsker å holde på i ytterligere ti år.

Stjørdalingen Knut Morten Johansen er et kjent ansikt både i bybildet i Stjørdal og i TV-ruta. Lokalt har han i mange år engasjert seg i bluesfestivalen på Hell. Som informasjonssjef i SAS er han stadig vekk i vinden enten det dreier seg om streik, nedbemanninger eller hyggelige reportasjer om de ansatte i SAS som legger ned en voldsom innsats for flyselskapet. En krevende jobb vil mange mene, selv om Johansen to ganger er blitt kåret til informasjonsmedarbeideren journalistene mener er den beste til å håndtere media.
– Jeg har mye energi og engasjement igjen, og ønsker å jobbe i ti år til, sier han.

Fare for pilotstreik

Mens han sto på scenen foran en fullsatt Vektersal i Kimen, møttes SAS Pilot Group og SAS hos Riksmeklingsmannen for å forsøke å komme til enighet i lønnsforhandlingene. Hvis ikke, kan det bli streik blant 1.500 piloter og inntil tre av fire fly kan bli satt på bakken allerede fredag morgen.
– Det er spesielt å stå her mens partene er hos riksmegleren, og jeg har en del ubesvarte anrop på telefonen. NRK skulle egentlig vært her, og nå snart skal jeg møte TV2. Det kommer til å gå i ett, og i morgen trykkes det til og da venter det en våkenatt inntil partene blir enige. Skulle det bli konflikt, venter flere våkenetter, sier han.

– Vanskelig budskap

Ved en streik må Johansen kommunisere et vanskelig budskap til kunder som har betalt og sett frem til å reise på ferie eller i arbeidssammenheng.
– Det er ikke hyggelig å kommunisere dette til kundene, men jeg håper vi slipper det.
Den pågående konflikten er den første store i SAS siden 2012, da SAS-organisasjonen ble slanket ned til et minimum og hundrevis av ansatte mistet jobben, et emne Johansen kom inn på under foredraget i Kimen. Johansen ønsker ikke å spå om utfallet av de pågående forhandlingene.
– Forhandlinger er forhandlinger. Pilotene har ulike hensyn å ta vare på, men de har stilt noen krav som er ganske spreke. Dette er en del av vårens eventyr, men ikke det vakreste.

Morsomheter og nedturer

I det som egentlig skulle være et foredrag om suksess og kriser gjennom 40 år, men som etter hvert gikk over i et slags «Dette er ditt liv-modus», trakk Johansen linjene fra da han startet i Braathens Safe i 1978 og frem til dagens moderne luftfart. Her ble forsamlingen innlemmet i morsomme historier og noen nedturer som har satt spor i informasjonssjefens sinn.
Blant annet da SAS sto ved en skillevei i 2012, og ledelsen krevde at fagforeningene ble med på tiltak som de mente var helt nødvendige for at SAS skulle overleve.
– Så nærme var vi en konkurs, sier Johansen, og viser frem en plansje som forteller at partene kom til enighet da det kun gjensto 45 minutter før SAS ville vært historie.
Til slutt i foredraget dro Johansen også linjene fremover mot det som skal bli en mer miljøvennlig luftfart. Blant annet har SAS bestilt flere titalls nye fly som slipper ut langt mindre avfallsstoffer enn dagens flyflåte, og i fremtiden er målet atflyene skal benytte biobrennstoff.
– Vi ser snart en bærekraftig luftfart, sier han.

Strømøy troppet opp

Midt under seansen kommer Tore «på Sporet» Strømøy slentrende inn i Vektersalen og tar over ansvaret. Det var planlagt.
– Jeg tenkte at det ville bli kjedelig bare å dra et foredrag, og da jeg spurte Tore stilte han sjenerøst opp som intervjuer, sier Johansen, som sammen med Strømøy ga honoraret på 5.000 kroner til Frivilligsentralen i Stjørdal.
Samtalen gikk som smurt, og radarparet fikk lokket frem latteren enten det gjaldt historien om kaninen Wanda som slo ut fortennene under en turbulent flytur eller jobben han har lagt ned for Hell Blues. Tårene satt også løst da praten kom inn på Johansens gode venn Jon Lord, som døde i 2012. Som kjent arvet Johansen flygelet etter Deep Purple-legenden.
– Det var artig og spesielt å være på hjemmebane, og det ble også veldig personlig, sier han.

Ole Hermod Sandvik

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Fikk bot for mobilbruk

150 kontrollert i morgentrafikken

Close