-7 °C Stjørdal, NO
05/12/2021

Inviterte til offisiell åpning: – Her skal vi bygge noe som blir svært bra sammen

Fra nå av finner du Bunadssentralen i samme lokaler som Marthes renseri i Havnegata. Nå ser virksomhetene frem til å styrke samarbeidet. Fra venstre: Ingeborg Holthe, Marthe Ree Lian, Mona Kristiansen og Sivert Lian Opdahl Fra nå av finner du Bunadssentralen i samme lokaler som Marthes renseri i Havnegata. Nå ser virksomhetene frem til å styrke samarbeidet. Fra venstre: Ingeborg Holthe, Marthe Ree Lian, Mona Kristiansen og Sivert Lian Opdahl

Fredag kunne Bunadssentralen endelig åpne dørene og invitere til offisiell åpning. Virksomheten har nå funnet seg godt til rette i samme lokaler som Marthes Renseri i Norplastabygget.

– Jeg ønsker velkommen på vegne av både Bunadssentralen og Marthes. Det er trivelig å få besøk, det synes vi er artig, sier daglig leder ved Bunadssentralen AS, Mona Kristiansen.

Kristiansen forteller at det han vært en opptur å komme til Havnegata, der hun har blitt tatt godt imot av Martes renseri.

– Vi måtte sette en sluttdato, og da ble det 19. november. Det gikk heldigvis bra, takket være en kjempeinnsats av alle sammen, og det fortjener applaus. Her skal vi bygge noe som blir svært bra sammen, legger daglig leder Sivert Lian Opdahl til.

Improvisert snorklipping

Ordfører Ivar Vigdenes ga den ny innflyttede Kristiansen både gratulasjon og blomster, og var ikke vanskelig å be når ansatte ved Martes renseri improviserte en snorklipping.

Kristiansen er glad for å endelig være på plass i de nye lokalene.

– Det er behagelig. Jeg føler meg trygg og ivaretatt her. De er hjelpsomme hvis det skulle være noe, det kan være alt fra hjelp til flytting til søm av bunader, smiler hun.

Da det kom storstilt besøk fra Ordføreren selv, improviserte han og Mona en offisiell snorklipping og erklærte herved Bunadssentralen offisielt åpnet.
Da det kom storstilt besøk fra Ordføreren selv, improviserte han og Mona en offisiell snorklipping og erklærte herved Bunadssentralen offisielt åpnet.

– Det er sosialt, og jeg sitter ikke alene. Det er alltid et smil når jeg kommer inn døra, og vi har et godt arbeidsmiljø, legger hun til.

Som et troll i eske

Hun forteller at hun per i dag ikke har flere ansatte, men at det er ønskelig på sikt. Hun understreker likevel at hun også har hatt flere dyktige damer som har hjulpet henne.

– Man er lykkelig som liten, så spørs det hvor jeg er om fem år. Bunad har tatt seg opp veldig de siste årene, og blitt svært populær. Så jeg har mer enn nok å gjøre, det er nesten ikke nok timer i døgnet, forteller Kristiansen.

Kristiansen tok over bedriften etter Ingeborg Holthe så sent som april. Siden den gang har det gått slag i slag.

– Ingeborg skulle jo gi seg, og hadde bygd bedriften ned. Så kommer jeg som et troll i eske og ble spurt om å ta over. Det er med skrekkblandet fryd, samtidig som det er veldig spennende, sier hun.

Opptatt av å ivareta tradisjoner

Kristiansen er lidenskapelig ovenfor faget sitt, og er opptatt av å ivareta tradisjonene knyttet til den norske bunaden.

– Det er viktig for oss at bunaden blir laget slik den opprinnelig var tiltenkt, og vi er opptatte av at det skal føres videre. Det er hverken tid eller økonomi til å sy alt for hånd lengre, men den skal se ut som den gjorde ifølge den originale oppskriften, smiler hun.

Hun mener også det er viktig med arv, og forteller at det flott at konfirmanter kan bruke samme vest som bestemoren en gang brukte. Det samme gjelder bunadssølvet.

– Ungdommen må få lov til å bruke sølvet som er arvet. Da de først lagde bunaden, plukket de det de hadde av materialet og farger, og kombinasjonen hang ikke alltid sammen. De brukte det de hadde, det bør også gjelde for sølvet nå, sier Kristiansen.

Godt samarbeid

Marthe Ree Lian forteller at mye har skjedd siden hun startet på Stjørdal i 1975, på sitt meste hadde de syv renseri fordelt utover hele Trøndelag.

– Da Sivert ville ta over, sa jeg at han først måtte finne på noe eget. Så han startet et tepperens. På det meste kjøpte han fire renserier, også drev jeg i Stjørdal og Steinkjer. Etter hvert samlet vi alt på et sted, forteller Marthe.

Selv om de har samlet hovedvirksomheten i to lokasjoner, i Nordplastabygget og Solsiden, har kjeden flere innleveringssteder i hele fylket.

Daglig leder i NiV, Jon Uthus, byttet ut blomsterbuketten med gitaren. Låten han fremførte har Marthes renseri en gang i tiden brukt som reklame i radio. Teksten var skrevet av Marthe og låten var skrevet av Uthus.
Daglig leder i NiV, Jon Uthus, byttet ut blomsterbuketten med gitaren. Låten han fremførte har Marthes renseri en gang i tiden brukt som reklame i radio. Teksten var skrevet av Marthe og låten var skrevet av Uthus.

Nå eier Marthes renseri også en andel i Bunadssentralen, selv om majoriteten er Kristiansens. Alt er lagt til rette for en flott samarbeid.

– Det er et svært godt samarbeid. Det er humørfylte damer som skaper et godt miljø. Vi renser alt fra gulvtepper til slips, og med Bunadssentralen med på laget, kan vi også tilby søm.

Les forrige sak:
Utfordrende kjøreforhold. Personbil havnet utenfor veien

Close