6 °C Stjørdal, NO
17/09/2019

Ironi og nostalgi om Stjørdal

| |

Sammen med barndomskameraten Amund Aune Nilsen (31) står han bak diktsamlingen ”I dag er det du som er trønder”.  Den utgis på Langøra forlag, drevet av to andre kamerater fra oppveksten i fylkets største by, Vegard Hegstad (30) og Kristian Helgesen (30). Ikledd ironisk form lurer patriotismen og kjærligheten til deres barndoms by.

-Vi hadde ingen frykt for denne skjønnlitterære debuten. Vi prøver ikke å være verken Pondus eller Jon Fosse. Vi vil skildre noe som står oss nært. Det er øyeblikksbilder med en god dose ironi og humor.  Det har vært en sann fornøyelse for oss å jobbe med dette. Det blir ei fin jul, sier Sødahl Furunes.

Amund Aune Nilsen og Ronny Sødahl Furunes har vokst opp i Stjørdal.

-Mye av diktsamlinga handler om historier og begivenheter vi sjøl har opplevd eller hørt om, episoder og trekk ved byen som var artig både da og nå. Vi ønsker å presentere vår opplevelse.

 Sødahl Furunes bor i Stord og er dommerfullmektig ved Sunnhordland tingrett. Aune Nilsen er  Oslo-basert som journalist i NRK. Forlagssjefene Hegstad og Helgesen jobber henholdsvis i utenriksdepartementet og som fotograf. Morten Thyholt fra Skatval har bidratt med ei tegning.

Rosenborg Billettpakke

I diktene presenterer forfatterne sitt Stjørdal, slik de opplevde byen under oppveksten på 1980- og tidlig 1990-tall. Tidligere årtier er også tatt med. Her skildres liv og oppvekst, brytninger mellom nytt og gammelt, samt særegne karakterer.

-Stemmene i diktene er ikke alltid våre egne. Ofte formidler vi meninger og oppfatninger vi kjenner igjen fra Stjørdal. Det som skiller seg ut, det finurlige og unike, det har jeg alltid vært glad i. Det ligger både ironisk distanse og et romantisk forhold til Stjørdal i bunn, samt nostalgi. Vi tenker på hvordan vi hadde det i oppveksten.

Kameratene har skrevet dikt i mer enn 10 års tid. Inntil nå har det hovedsakelig vært høytlesning for studiekamerater og andre venner.

-Dette har vi lagd for å underholde primært oss selv og en litt ringere krets. Forlaget tok kontakt med oss. 

-Hvilken lesermasse satser dere mot?

-Lesergruppa er hovedsakelig Stjørdal og nærområdet. Samtidig vil mange fra andre steder kunne gjenkjenne seg i noe, som hvordan kulturen er i Trøndelag, på et relativt lite sted. Egentlig er det vanskelig å forutse hvem som vil trykke boka til sitt bryst, sier Ronny Sødahl Furunes.

Han presiserer at det er grunnlag for optimisme basert på tidligere høytlesninger. Den 96 sider store boka har rundt 50 bilder, en rekke fra Stjørdalens Blads bildearkiv.

-Vi har hovedsakelig tatt for oss ting som ligger litt tilbake i tid, som hvordan etableringen av bybussen Pendel`n åpnet opp helt nye muligheter for oss som bodde oppe i bakkene, smiler han.

Pressebildene er for øvrig tatt av en fotograf hos storavisa The Guardian. Hun er tidligere studievenninne av forlagssjef Helgesen. Det klaffet slik da kameratene likevel var på London-tur.

Langøra forlag ble tidlig integrert i bokprosessen. Sødahl Furunes og Aune Nilsen har stått for teksten, Hegstad og Helgesen for det administrative.

Tittelen ”I dag er det du som er trønder” er hentet fra ett av de kortere diktene i boka. 

Alle er lagd i sober tilstand. Noen av diktene er derimot skrevet til fest. De fleste har enderim.

-Det er viktig å presisere at vi ikke vil gjøre narr, men bruke en lun og fin humor. Vi ønsker å skape god-gjenkjennelse. Vi bærer på ingen måte noe nag til noen eller noe.

Hovedsakelig reflekterer de rundt fenomener og steder. Samtidig er størrelser som Ivar Vigdenes og Mona Grudt viet egne dikt.  Stjørdalsordføreren har sågar kommet med en uttalelse;

” Forventningene til denne utgivelsen er like stor som høydeforskjellen mellom Halsøkrysset og langøra. Basert på min tidligere kjennskap til forfatterne har jeg liten tro på at de kan skape noe av litterær kvalitet. Vil jeg allikevel lese diktsamlingen? Ja.”

-Vi ser på Ivar Vigdenes som et fenomen. Vi vil samtidig alltid se på ham som en junior. Han kan føle seg fri til å si hva han vil om oss, vi føler det alltid som at han da sparker oppover. Han er en artig kar, smiler Sødahl Furunes. Alf Daniel Moen er også avbildet. 

-Det kan komme en oppfølger – vi ønsker å være originale. Det er artig med ting som er nytt. Vi har en rekke ideer vi ikke har brukt opp, lover han.

Opplaget er på 500 bøker. Et eventuelt overskudd vil gå inn i nye prosjekt.

-Vi er fornøyd med produktet. Skulle flere utover oss synes det er moro, er det flott, påpeker Sødahl Furunes .

Les forrige sak:
|
Med hest til Røros

De kjører etter den gamle leden over fjellet og starter fra […]

Close