20 °C Stjørdal, NO
11/08/2020

Ja vi elsker spekeskinke

 

95 prosent av det norske folk spiser spekeskinke først og fremst til selskap og festdager, og når de skal kose seg litt ekstra. Det viser en ny undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av Gilde.

– Vi merker alltid en økning i skinkesalget rundt festtider. For mange er spekeskinka selvskreven på koldtbordet og til enhver tallerken med rømmegrøt, sier Berg.

 

Vi spiser utenlandske skinker
To av ti av de spurte i undersøkelsen opplyser også at de spiser langtidsmodnet skinke på reiser. Syv av ti nordmenn sier at de blir påvirket av utenlandsk matkultur og spisevaner når de er ute på reiser. Og over halvparten av oss tar med oss ulik matkultur og spisevaner hjem igjen.

– De siste årene har matvanene til nordmenn endret seg fordi de har reist og blitt inspirert av sydeuropeiske mattradisjoner, sier Berg.

 

Modnes i fjellbygda Tynset
I flere år har Gilde arbeidet med videreutvikling av den norske skinketradisjonen, slik at den passer bedre til våre nye matvaner. Resultatet er helt nye langtidsmodnede skinker som modnes på Tynset i 14 til 24 måneder.

I disse dager kommer Æra på markedet. Æra er en ny langtidsmodnet skinke, inspirert av gamle norske skinketradisjoner og av spanske Serranó. Den har sitt utgangspunkt i norsk spekemattradisjon, men er videreutviklet som følge av at nordmenns matvaner endrer seg. Den modnes i fjellbygda Tynset i 14 måneder.

– Tynset har et typisk norsk, tørt innlandsklima. Og det er nettopp den tørre luften som er en forutsetning for at smaken skal får utvikle seg langsomt. I tillegg må skinka henge luftig, mørkt og kjølig i lang tid. Ingen skinke kan kalle seg Æra før den har hengt til modning i 14 måneder, sier Berg. 

Les forrige sak:
MÅLSCORER: Junior Acquah Nyenetue var en viktig bidragsyter for Stjørdals-Blink i lørdagens kamp borte mot Tiller. Nyenetue la på til 2-1 etter en halvtime, men utligning ved Ivar Unhjem sørget for 2-2.
Uavgjort i toppkampen

  Blink stilte uten Nedzad Sisic, som sto over kampen på […]

Close