11 °C Stjørdal, NO
26/06/2019

Jakt & refleksvest

 

Jakta er høysesong for lete- og redningsaksjoner. Norges Jeger-og Fiskerforbund oppfordrer jegerne til å lytte til rådene fra forsvaret.

 

I løpet av høsten skal omtrent 200 000 jegere ut i den norske villmarka. For de aller fleste vil jakta by på gode naturopplevelser og fine dager i den norske naturen. Dessverre er jakta også høysesong for redningsmennene i 330-skvadronen.

 

Coop Storlien artikkelnivå

– Hvert år er det flere jegere som enten går seg bort eller skader seg. Den typiske jaktbekledningen er kamuflasjeklær. Jegerne gjør det vanskelig for oss å oppdage dem. Forholdene ligger med andre ord ikke godt til rette for å bli funnet dersom ulykken først er ute, forklarer Markengbakken til NTB. 

 

– Det beste tipset jeg kan gi er å ha med sterke farger og en lyskilde, påpeker Markengbakken. Han oppfordrer alle jegere til å ta med seg for eksempel refleksvesten fra bilen i sekken. Denne veier nesten ingenting og er i sterke farger.

 

– Med refleksvesten blir du lettere å oppdage på dagtid. I tillegg burde alle ha med en lyskilde. Det kan gjerne være en lighter, fyrstikker, eller en liten lommelykt, sier han.

 

Med de lysforsterkende brillene redningsmennene i Forsvaret bruker, forsterkes lyset inntil 28 000 ganger, og dersom man har med seg en lommelykt er sjansen for å bli funnet raskt, stor.

– Dersom ulykken er ute og man ikke har refleksvest eller lommelykt tilgjengelig, er det mulig å bruke lyset fra for eksempel en mobil eller en GPS, sier Markengbakken og oppfordrer til kreativitet.

 

Espen Farstad, informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskeforbund stiller seg bak Forsvarets oppfordring.

– Vi anbefaler alle jegere å høre på oppfordringen fra Forsvarets erfarne redningsmenn. Det er tross alt de som skal finne oss dersom vi kommer til skade eller går oss bort. Alle jegere burde sørge for at redningsmennenes jobb blir så enkel som mulig, sier han.

 

– For Norges Jeger- og Fiskeforbund er det viktig at alle som ferdes i naturen skal være trygge. Ta alltid med deg et minimum av førstehjelpsutstyr, kart og kompass, signalfarger og en lyskilde, avslutter Farstad.

Les forrige sak:
Parkering utsatt

  Joar Håve (A): - Tiltakshaverne skulle koste parkeringsplasser under bakken. […]

Close