9 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 37

Jan Thomas tok grep: – Formen er bedre enn på veldig lenge

Nå er målet Tour de Ski og verdenscup

- Nå trener jeg uten problemer og føler kroppen responderer bra på trening, sier Jan Thomas Jenssen. Her fra en treningsøkt på Sognefjellet tidligere i sommer. Foto: Privat. – Nå trener jeg uten problemer og føler kroppen responderer bra på trening, sier Jan Thomas Jenssen. Her fra en treningsøkt på Sognefjellet tidligere i sommer. Foto: Privat.

En treningssmell og en trøblete rygg ødela fjorårssesongen for Jan Thomas Jenssen (25). Nå har han tatt grep og er klar for en ny sesong der målet er Tour de Ski og verdenscup.

– Formen er bedre enn på veldig lenge. Jeg har fått skuta på rett kjøl og har lært mye av det som skjedde i vinter. Nå trener jeg uten problemer og føler kroppen responderer bra på trening, sier Jan Thomas Jenssen.

Skiløperen fra Hommelvik er en del av det norske rekruttlandslaget, og blant de mest lovende utøverne bak elitenivå på herresiden.

– Gikk på en smell

Etter norgescuprennet på Beitostølen før jul i fjor merket Jenssen at noe ikke stemte. Formen var et godt stykke unna der han ønsket den skulle være.

– Du kan si jeg gikk på en smell. Jeg lyttet ikke nok til kroppens signaler, og det ble ikke nok restitusjon og hviledager. I tillegg slet jeg med en skade i korsryggen som gjorde at jeg mistet mye av kraften. Hele pakken gjorde at det ble for mye, og kroppen fungerte ikke, sier han.

- Jeg bygde meg sakte, men sikkert opp igjen, forteller Jan Thomas Jenssen. Foto: Privat.
– Jeg bygde meg sakte, men sikkert opp igjen, forteller Jan Thomas Jenssen. Foto: Privat.
MR av rygg og hvile

Jenssen gikk samtlige norgescuprenn og NM i Granåsen i vinter, men resultatene ble ikke «all verden», som han sier selv, og det ble en skuffende sesong.

25-åringen måtte ta grep og gjorde strakstiltak i form av hvile, og han oppsøkte en behandler som fikk tatt MR av ryggen. Skaden i korsryggen måtte behandles hos kiropraktor, kombinert med styrketrening.

– Jeg bygde meg sakte, men sikkert opp igjen. I norgescuprennet i Førde i midten av februar ble jeg nummer seks, og da begynte jeg å få de svarene jeg ønsket, sier han.

Oppfølging fra forbundet

Etter fjorårssesong har Jenssen fått oppfølging fra Norges skiforbund i forhold til treningen han legger ned, noe han ikke fikk tidligere.

– Det gjør at man får mye bedre kontroll over treningen som blir lagt ned. Jeg er veldig takknemlig for hjelpen jeg har fått fra skiforbundet, all honnør til dem, sier han.

I tillegg har han god kontakt med en trener i Trondheim som gir råd om alt fra teknikk til treningsintensitet og restitusjon.

– Jeg trener like mye som før, bare mer fornuftig enn tidligere. Det er snakk om små tiltak, som å legge inn flere hviledager og kjøre kortere økter dersom kroppen sier ifra, sier Jenssen, som har opp imot 1000 treningstimer i året.

Urealistisk med OL

Nå gleder han seg til å komme i gang med en ny sesong, der det første målet er å kvalifisere seg til Tour de Ski som starter 28. desember.

– Tour de Ski kommer forholdsvis fort og det skal klaffe bra med formen ettersom det ikke kommer mange uttaksrenn før den tid. Norgescuprennene på Beitostølen og Gålå, samt Skandinavisk cup vil avgjøre om jeg kommer med i touren, sier han.

Om et lite halvår ligger det også et OL der fremme, noe Jenssen ser på som et lite realistisk mål.

– I så fall må jeg slå samtlige utøvere som er på landslaget i hvert renn jeg stiller opp i. Helt urealistisk er det ikke, men da skal veldig mye klaffe. For min del er det nok mer realistisk med Tour de Ski og verdenscup, sier han.

Les forrige sak:
En av utstillingene ved museet «Hæsjgatas historier» er basert på minnene fra Gerd Petterson Furunes (f.v.), Arnt Lyder Aune og Solveig Skjervold.
Minnene til Gerd, Arnt og Solveig falt i smak hos publikum

Har gitt folk et innblikk i livet på 1930-tallet

Close