6 °C Stjørdal, NO
18/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

– Jeg er noe mer enn en skiløper

Kathrine Harsem og Fides skal samarbeide de neste to årene

TROR PÅ SAMARBEIDET: Både Kathrine Harsem og Fides ved styreleder Ann-Inger Leirtrø og avgått daglig leder, Roar Vikvang, tror samarbeidet vil bli fruktbart. TROR PÅ SAMARBEIDET: Både Kathrine Harsem og Fides ved styreleder Ann-Inger Leirtrø og avgått daglig leder, Roar Vikvang, tror samarbeidet vil bli fruktbart.

Kathrine Harsem og Fides skal samarbeide de neste to årene, en avtale begge parter har jobbet med i flere måneder. I avtalen står det ingenting om skiløperen Kathrine Harsem.

– Vi ønsker Kathrine alt godt, men det er underordnet hvordan det går i skiløypa, sa Roar Vikvang, da avtalen ble signert.

31-åringen som i mange år har vært en del av verdenseliten i langrenn har vært åpen om sine mentale utfordringer, og etter et stort oppslag i Adresseavisen i juni tok Vikvang kontakt for å diskutere muligheten for et samarbeid. Det var mennesket Harsem og det hun står for som var avgjørende for at Fides og Vikvang tok kontakt.

– Kathrine er modig som tør å være åpen, tør å jobbe seg gjennom det og slå tilbake, sier Vikvang.

Ydmyk og takknemlig

Harsem selv er både ydmyk og stolt over at Fides ønsker er samarbeid hvor hennes erfaring kan komme til bruk for å hjelpe andre.

– Jeg er ydmyk og takknemlig om at noen bryr seg om mennesket Kathrine og ikke bare idrettsutøveren. Det har vært noe jeg har fremmet i flere år, men man er ikke så mye verdt hvis man ikke går fort på ski, men jeg er noe mer enn en skiløper, sier hun.

GLEDER SEG: Kathrine Harsem vil gjerne ta med Fides-brukerne på skitur når sesongen er over.
GLEDER SEG: Kathrine Harsem vil gjerne ta med Fides-brukerne på skitur når sesongen er over.
– Ikke vært meg selv

Så ille har hennes hverdag vært at selv det å gå ned til frokost på hotellet sammen med mennesker hun kjenner svært godt, har vært en krevende øvelse. I perioder har hun grått hver eneste dag, og det å sikte mot lyset i tunnelen har vært vanskelig. Etter oppslaget i Adresseavisen føler hun at ting har blitt litt lettere.

– Jeg har det bedre nå enn før, og jeg får hjelp og jobber med det. Jeg er mye tryggere i meg selv enn tidligere, men jeg merker at jeg har en last med meg og har fortsatt gode og dårlige dager. Jeg har ikke reflektert over om jeg blir en bedre skiløper ved at jeg har vært åpen om teamet, men jeg kan bli en bedre skiløper ved at jeg nå kan senke skuldrene og være den jeg er. Jeg har ikke vært meg selv på noen år, og nå har jeg lyst til å stå på startstreken med et smil om munnen, sier Harsem.

Humor og glede

Planen er at Harsem skal innom Fides og holde foredrag og ikke minst delta på skitur sammen med de herlige menneskene på Fides når sesongen er over. Når Harsem sier hun er glad i å jobbe med andre og ønsker å bidra med kompetanse og erfaring overfor en brukergruppe som også har sitt å stri med, er grunnlaget for samarbeidet lagt.

Fellesnevnerne er sikkert mange, men for oss som kjenner gjengen på Fides vet vi at de besitter en voldsom glede, en stor porsjon humor og at de både er åpne og tillitsfulle. Harsem gleder seg til å ta med gjengen på skitur i Meråker etter endt skisesong.

– Jeg er god til å samtale med mennesker, og har en del humor

– Jeg er god til å samtale med mennesker, og har en del humor. I tillegg vil jeg bidra i å delta på sportslige aktiviteter. Jeg er glad i å hjelpe andre mennesker, og jeg kan bidra med min kompetanse og erfaringer med vanskelige ting. Jeg har vært gjennom to år med sterk depresjon som har gått over i angst, men som trolig har ligget der i lang tid men som kom til uttrykk i 2018. Jeg er takknemlig for avtalen, og ønsker at samarbeidet kan gå begge veier, sier hun.

Ikke skeptisk

Avtalen går over to år, og det betyr noe ekstra for Harsem.

– Jeg var ikke skeptisk da de tok kontakt. Jeg har imidlertid fått tilbud om sponsoravtaler, men så har det gått ett år og så er de borte. Jeg er ikke fan av mennesker som er borte hvis jeg får et krevende år. Uansett hvordan det går denne sesongen, så er Fides med meg. Det er veldig stort for meg.

Vikvang er tydelig på at de ønsker mennesket Harsem bedre å kjenne og ikke minst støtte.

– Skiløperen er egentlig ikke nevnt i avtalen, det er rollemodellen og det motet og forbildet hun faktisk er i forhold til mentale helseutfordringer som er viktig. Det å vise at dette rammer mange og at det er krevende mens det står på, men også at det går an å jobbe seg i gjennom det. Det er forbilledlig det Kathrine har gjort, sier Vikvang, som nylig gikk av som Fides-sjef men som var arkitekten bak det toårige samarbeidet med mennesket Kathrine Harsem.

Les forrige sak:
E14 på Teveldalen er bar onsdag morgen, men snøen ligger helt inntil veibanen. Mer snø blir det nok i dette området de nærmeste dagene. (Foto: vegvesen.no)
Politiet advarte mot glatte veier

Fortsatt meldes det mest plussgrader, men det er best å være godt skodd

Close