6 °C Stjørdal, NO
18/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

– Jeg prøvde å skjule høreapparatet

May-Britt (36) har brukt høreapparat halve livet

BE OM HJELP: May-Britt Nilssen Lillebo mener alle med svekket hørsel raskest mulig må be om hjelp. BE OM HJELP: May-Britt Nilssen Lillebo mener alle med svekket hørsel raskest mulig må be om hjelp.

May-Britt Nilssen Lillebo fra Skatval har brukt høreapparat siden videregående skole. Hun brukte lang tid på å erkjenne og åpent stå frem om sine hørselsutfordringer – i likhet med mange andre unge.

– Jeg kjenner ingen andre under 40 år som bruker høreapparat, men det finnes mange med dårlig hørsel. Det er jeg helt sikker på, sier 36-åringen.
Inne i stuen i eneboligen på Skatval er kaffen nytrukket og May-Britt Nilssen Lillebo sitter uanfektet og prater om sine utfordringer gjennom oppveksten, og ikke minst om hjelpen hun har fått. Slik har det ikke alltid vært.

– I dag kan jeg prate åpent om det. Jeg har som voksen innsett situasjonen, men veien har vært lang. Hadde du spurt meg om dette intervjuet for et par år siden, hadde jeg svart «aldri i verden». Mye har skjedd i løpet av de siste ett til to årene, forteller hun.

Forteller under fire øyne

Å benytte briller eller linser koster for de fleste ikke en kalori å fortelle om. Å bruke høreapparat er langt mer stigmatiserende. Mange forbinder høreapparat med de gamle, brune klumpene som piper i et sett. Den tid er forbi, og Lillebos lille og smekre apparat vises knapt i øret.

– Jo mer åpen jeg har vært, desto flere tør å prate med meg om sine hørselsproblemer. Men de fleste forteller om det under fire øyne. Å høre dårlig er fremdeles veldig tabu, og man kan bli oppfattet som treg og litt dum. Det ønsker folk ikke, sier Lillebo.

– Pyton å være tenåring med høreapparat

Hjemme hos Lillebo ble dårlig hørsel raskt et tema. Hennes eldre søster fikk påvist hørselstap på et tidlig stadium, og hennes foreldre fulgte observant med May-Britt i oppveksten.

– I niende klasse på ungdomsskolen merket jeg at jeg begynte å høre dårlig, og to år senere måtte jeg begynne med høreapparat. Å være tenåring med høreapparat var pyton, og den gang måtte jeg bruke et stort apparat som peip i tide og utide. Jeg var den eneste på videregående skole som brukte høreapparat, og jeg prøvde å skjule det for enhver pris, sier hun.

Da Lillebo ble 17-18 år oppsto en hendelse som medførte at hørselen ble kraftig redusert. Et besøk på et diskotek med svært høy lyd var ikke ideelt for en som slet med dårlig hørsel.

– Da jeg kom ut av diskoteket fikk jeg kraftig øresus, og det er en lyd som aldri helt forsvant. Like etter svekket hørselen seg drastisk.

Måtte slutte med håndball

For mange jenter i tenårene er håndball en viktig fritidsaktivitet. For Lillebo var håndballen hele livet. Å være spiller med høreapparat er derimot ikke enkelt. Å spille uten var problematisk ettersom hun ikke kunne kommunisere med lagvenninnene ute på banen. Heller ikke dommerfløyten fikk Lillebo med seg.

– Jeg prøvde å spille med høreapparat, men jeg var engstelig for slag mot ørene og kunne ikke konsentrere meg om spillet. Jeg måtte ta valget om å legge opp, men det var vanskelig og forbundet med stor sorg. Jeg var med som trener i noen år etterpå, og det ga meg svært mye, sier hun.

I dag er trening en viktig del av hennes liv.

– Jeg trener tre til fire ganger i uken på et treningsstudio eller jeg tar en joggetur her i omegnen. Jeg blir langt mer sliten hvis jeg ikke trener, treningen holder øresusen i sjakk og gjennom treningen samler jeg overskudd for å få mer energi i hverdagen, sier Lillebo.

Jobber i Malvik

Etter videregående skole i Stjørdal flyttet Lillebo til Trondheim og tok utdannelse ved NTNU og HIST. I dag jobber Lillebo for Malvik kommune, hvor hun åpent har fortalt om sine utfordringer og hvor det blir tatt hensyn hvis det trengs. I praksis fungerer Lillebo akkurat som meg og deg enten hun er hjemme med mannen og deres felles datter på syv år eller i jobbsammenheng.

– Selv har jeg ikke så mange hjelpemidler, men jeg har blåtann på mobilen og på arbeidstelefonen, slik at jeg får lyden rett inn i høreapparatene. Utviklingen går kjemperaskt. For meg som er ung pågår det en spennende utvikling innenfor høreapparater og hjelpemidler for hørselshemmede, og jeg maser på bransjen for å få lov til å teste ut nyvinninger, sier hun.

Lillebo har et klart for råd for alle som vet at hørselen ikke lenger er all verden, enten du er ung eller gammel.

– Ta kontakt med ditt lokale hørselslag, en audiograf eller hørselslege så raskt som mulig for å få hjelp. Jeg hadde ikke fungert uten hjelpen jeg har fått, sier hun.

Les forrige sak:
ELVESTUEN I ELVA: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen skal åpne årets laksesesong, og det gjør han fra Hembre Camping i Hegra. (Foto: Bjørn H. Stuedal/Klima- og miljødepartementet)
Elvestuen i elva for å åpne laksesesongen

Den nasjonale sesongåpningen foregår i Stjørdalselva

Close