-4 °C Stjørdal, NO
29/11/2020

– Jeg synes brislingfisket virker brutalt

Stjørdals eneste yrkesfisker, Sten-Rune Strømberg, reagerer på fisket i Trondheimsfjorden

Han er Stjørdals eneste yrkesfisker med blad B, og deltok på lofotfisket etter skrei denne vårvinteren med resultat 11,5 tonn. Sjarken Morgan ligger i havn hos Stjørdal Båtforening. Nå reagerer Stero Strømberg på det han betrakter som et brutalt fiske etter brisling i indre deler av Trondheimsfjorden. Han er Stjørdals eneste yrkesfisker med blad B, og deltok på lofotfisket etter skrei denne vårvinteren med resultat 11,5 tonn. Sjarken Morgan ligger i havn hos Stjørdal Båtforening. Nå reagerer Stero Strømberg på det han betrakter som et brutalt fiske etter brisling i indre deler av Trondheimsfjorden.

Sten-Rune «Stero» Strømberg (51) fra Stjørdal er den eneste registrerte yrkesfisker i åpen gruppe og kategori blad B med sjark i havn hos Stjørdal Båtforening. Nå reagerer han på det kvotefrie brislingfisket som foregår med snurpere i fjorden.

Han har godkjent sertifikat som yrkesfisker og deltok på årets lofotfiske med en kvote på 12,8 tonn skrei. Værforholdene var særdeles utfordrende i Lofoten i mars måned, og resultatet ble 11,5 tonn skrei i løpet av seks uker. Nå opplever Stero fra Geving i Stjørdal det han betrakter som et brutalt fiske etter brisling i Trondheimsfjorden.

– Utrolig

– Det er ganske utrolig at Trondheimsfjorden ikke har kvoter og begrensninger i fisket etter brisling. Vi som er yrkesfiskere er vant til å forholde oss til forhåndstildelte kvoter, disse er satt for at fisket skal være bærekraftig relatert til bestandene. Når det tas ut opp mot 1000 tonn i løpet av fjorårets fiske med snurpenot bør det ringe en varsellampe, sier Sten-Rune Strømberg. Han har så langt ikke tall på hvor mye brisling som er hentet opp etter de siste dagenes fiske.

Les også: Vil ha kvoter på brislingfisket i Trondheimsfjorden

Når yrkesfisker Stero er ute på fjorden og fisker, setter han flere titalls teiner etter sjøkreps og taskekrabbe på fjordbunnen. Han har spesialisert seg på dette fisket, og deltar også på skreifiske i Lofoten månedene februar og mars.

– Tømmer fjorden

– De kiloene med sjøkreps og krabbe som jeg leverer til mottak, går til Ila fiskemottak og Domstein i Trondheim for videresalg ut til butikker og restauranter. Primært fisker jeg ikke etter sei, torsk og hyse i fjorden; bestandene kunne med fordel vært langt større. Jeg reagerer på det jeg betrakter som et brutalt fiske etter brislingstimene. Dette utgjør jo matfatet til de klassiske artene torsk, hyse, hvitting, lyr og sei. Kanskje kan maritime forskere svare på konsekvensene av det som skjer når snurpere nærmest tømmer fjorden for stimer av brisling, sier Sten-Rune Strømberg.

Les forrige sak:
Uavgjort til pause

Kampstart klokken 1530

Close