5 °C Stjørdal, NO
12/12/2019

Jo Kristian (16) blir historisk

Første spiller fra Stjørdal Basketballklubb i et internasjonalt mesterskap

Hellsenteret111219
Jo Kristian Weisethaunet er første spiller noensinne fra Stjørdal Basketballklubb som er tatt ut til å spille i internasjonalt mesterskap. Torsdag er han på banen når Norge møter Bulgaria i første kamp i U16-EM. (Foto: Stjørdal Basketballklubb)
Jo Kristian Weisethaunet er første spiller noensinne fra Stjørdal Basketballklubb som er tatt ut til å spille i internasjonalt mesterskap. Torsdag er han på banen når Norge møter Bulgaria i første kamp i U16-EM. (Foto: Stjørdal Basketballklubb)

Jo Kristian Weisethaunet (16) fra Hommelvik er tatt ut til troppen som skal representere Norge i U16 EM i basketball. Dermed blir han den første spilleren fra Stjørdal Basketballklubb noensinne i et internasjonalt mesterskap.

U16 EM arrangeres i Montenegro i perioden 8-18 august.

– Det blir spennende å få møte lag fra hele Europa. Farten og intensiteten i spillet er mye høyere internasjonalt enn det vi er vant til fra vår egen liga, sier Jo Kristian Weisethaunet fra Hommelvik. Han er 1,92 høy og lidenskapelig opptatt av basketball.

Weisethaunet, som spiller for Stjørdal Basketballklubb, startet med basketball for fem år siden. Etter å ha vært med både på ski og fotball uten å få helt den store interessen begynte han med basketball. Dette ble fort en stor lidenskap. Når interessen er stor blir trening morsomt.

Weisethaunet har en drøm om å komme seg til USA for å spille basketball der. Det er tre år siden det var med noen fra Trøndelag på det norske U16-landslaget til EM. Forrige gang det var med en trønder i troppen til EM, var det Sigurd Lorange fra Trondheim. Han er nå på flyttefot til USA for å spille basketball for Valparaíso University i Indiana.

– Jeg vet at det vil kreve mye å nå målet mitt, men jeg har lyst til å prøve. Først og fremst vil EM nå bli en spennende erfaring for meg. Jeg har mange gode kamerater på landslaget, som det er skikkelig inspirerende å være sammen med, sier Jo Kristian Weisethaunet.

16-åringen legger ned mye tid i trening. Det blir gjerne både to og tre økter hver dag. Hovedtrener Sylvi Sand forteller at Weisethaunet er svært nøyaktig i treningsarbeidet sitt.

– I tillegg til lagets fellestreninger jobber han mye med egne ferdigheter, styrke, utholdenhet og mental trening. Han er en god lagspiller som motiverer og spiller sine lagkamerater gode. Jo Kristian kan nå langt, han har det lille ekstra som skal til for å klare dette, sier Sand.

Stjørdal Basketballklubb har de siste fem-seks årene hatt tilsammen hele åtte spillere på landslagssamlinger. Ragnhild Kjeldsand er den eneste som har spilt med flagget på brystet, men dette er første gangen noen fra Stjørdal BBK har blitt tatt ut til EM.

– Det er klart vi som driver klubben er stolte, sier hovedtrener Sylvi Sand.

Til høsten skal Jo Kristian Weisethaunet starte på toppidrettstilbudet ved Malvik videregående skole samt spille på Stjørdal Basketballklubb sitt U19-lag. I tillegg å spille i den hjemlige serien, skal dette laget også delta i seriespill i svensk liga.
– Det blir spennende å få spille i Sverige. Sverige har et langt større basketmiljø enn vi har her i Norge. I Norge er det cirka 11.000 basketballspillere, mens det i Sverige er over 50.000, sier Weisethaunet.

Veien frem mot deltakelse på landslaget har vært relativt lang. Det hele startet med deltakelse på nasjonale talentkamper for tre år siden. Da var det cirka 60 deltakere på hver samling. Det siste året har landslagstroppen bestått av cirka 20 gutter. Av disse er det nå tatt ut tolv som skal reise til Montenegro for å representere Norge. I sommer har det vært mye reising til Oslo på landslagssamlinger.

Landslaget samles i Oslo på lørdag og blir der fram til de reiser til Podgorica i Montenegro 7. august. Første kamp i gruppespillet er 8. august mot Bulgaria. Deretter går det slag i slag med kamper mot Sverige, Polen, Kosovo og Ungarn.

Les forrige sak:
Ekteparet Gry Fornes og Eirik Yven driver Fornes Gård. Torsdag ble de kåret til å ha matfestivalens beste stand i Trondheim. (Foto: Frank Skaufel)
Kåret til beste stand blant 170 utstillere

- En liten aktør som har fått til mye, de har et godt produkt og er kontaktsøkende og serviceinnstilt

Close