8 °C Stjørdal, NO
15/06/2021

Jon Ole var første person på ulykkesstedet: – Jeg håper det går bra med henne

Her forteller han hvordan det var å komme først til den alvorlige møteulykken på Skatval

Jon Ole Berg og datteren var på vei til hytta på Frosta da de ble møtt av en trafikkulykke i Vollsdalen på Skatval. Nå forteller han hvordan det var å komme først til skadestedet. (Foto: Guro Storli Aune) Jon Ole Berg og datteren var på vei til hytta på Frosta da de ble møtt av en trafikkulykke i Vollsdalen på Skatval. Nå forteller han hvordan det var å komme først til skadestedet. (Foto: Guro Storli Aune)

Jon Ole Berg var på vei til hytta da han ble vitne til en alvorlig trafikkulykke. Nå forteller stjørdalingen hvordan det var å komme først til ulykkesstedet.

– Jeg og datteren var på vei til Frosta hvor vi har hytte. Vi var litt sent ute og kjørte fra Stjørdal rundt klokken 22.00. Da vi kom til Vollsdalen sto det en bil i veien og over autovernet hang det en annen bil. Først tenkte jeg den ene bilen hadde fått skrens og at den andre bilen hadde stoppet for å hjelpe, men jeg så ingen folk, sier Jon Ole Berg.

NB. Pårørende har i forkant blitt opplyst om publisering av denne saken. 

Omringet av airbager

Fredag 28. mai klokken 22.23:

Melding om møteulykke på E6 Stjørdal. Store materielle skader. En person skal være bevisstløs. Trafikken står i begge retninger, skrev politiet i Trøndelag på Twitter.

– Datteren ble nysgjerrig, men jeg ba henne vente i bilen. Jeg gikk først bort til bilen ved autovernet, hvor det først ikke så ut til å være noen. Tanken som slo meg var at vedkommende kanskje hadde gått bort til den andre bilen, forklarer Berg.

Da han rundet det andre kjøretøyet fikk Berg øye på en ung kvinne og en eldre mann som han mener trolig var i sjokktilstand.

– De var omringet av airbager. Jeg ropte til de om det gikk bra og fikk et forsiktig nikk tilbake. Mannen åpnet vinduet og ga tegn på at han satt i telefonen med 113, forteller han videre.

Jon Ole Berg sitter på autovernet som bilen han først fikk øye på hadde truffet og tilsynelatende hang over. Dette har satt sine spor både på stedet og i minnet hans. (Foto: Guro Storli Aune)
Jon Ole Berg sitter på autovernet som bilen han først fikk øye på hadde truffet og tilsynelatende hang over. Dette har satt sine spor både på stedet og i minnet hans. (Foto: Guro Storli Aune)
– Visste ikke om hun levde

Ifølge Berg var det først da det begynte å gå opp for han at han var den første og eneste på skadestedet.

– Da jeg løp bort til det andre kjøretøyet igjen så jeg det satt en kvinne liggende halvveis over i passasjersetet. Jeg forsøkte å få opp døren, men den satt fast, sier han.

Videre forklarer Berg at kvinnen hadde en alvorlig skade i en arm. Her måtte man handle raskt, spesielt for å få stanset blødningen.

– Jeg visste ikke om hun levde eller ikke. Jeg husker det kom en mann og hjalp meg slik at vi fikk satt henne opp. Det var likevel tusen tanker som strømmet gjennom hodet: Hvor mye kan man røre på noen som er bevisstløs? Hun lå så vanskelig til og vi måtte få sjekke puls, forklarer han videre.

Reiv av seg skjorta

Kvinnen hadde mistet mye blod etter sammenstøtet. Berg har tidligere arbeidet i rusenheten og tatt førstehjelpskurs slik at han visste de var nødt til å stramme noe over armen for å stoppe blødningen.

– Jeg reiv av meg t-skjorta og strammet den over armen hennes mens han andre holdt hodet til kvinnen. Vi la ned setet noe slik at hun ble liggende litt bedre frem til ambulanse ankom med politi, sier han.

Ifølge Berg har han aldri taklet blod noe særlig, men der og da gjorde det han ingenting. Følelsen beskriver han som et instinkt som slo inn, og det er han glad for i dag.

– Det var noen bilder i hodet i dagene etterpå av synet som møtte meg. Jeg er likevel glad jeg klarte å holde konsentrasjonen og at jeg var i stand til å fungere for å hjelpe, forklarer han videre.

Fremdeles i respirator

Politioverbetjent Arne Henrik Ulvin forklarer mandag at tilstanden for kvinnen er stabil.

– Hun ligger fortsatt i respirator og må gjennomgå flere operasjoner før de vekker henne, opplyser han.

Operasjonene kvinnen må gjennom vil ikke bli gjennomført før det er tilrådelig, men tilstanden skal være stabil.

– Fremdriftsplan er høyst uklar. Status nå er ikke livskritisk, men hun skal ha store bruddskader, forklarer Ulvin videre.

Politiet skal etterforske hendelsen og ønsker å avhøre vedkommende når dette lar seg gjøre. Dette er imidlertid noe som forventes å ikke kunne gjennomføres før senere.

– Håper det går bra

Etter hendelsen skal politiet ha snakket med Berg flere ganger og skrytt av arbeidet han hadde gjort før nødetatene kom til stedet.

– Det er ingen tvil om at det har vært noe ubehagelig å tenke på i ettertid, men det verste har vært og ikke vite hvordan det har gått. Jeg håper det går bra med henne, sier han.

Ifølge Berg skal det ha vært lite trafikk kvelden ulykken skjedde og i øyeblikket var han så konsentrert i situasjonen at han nesten ikke enset annet. Det han imidlertid husker var biler som kjørte forbi.

– Jeg forstår at noen kan vegre seg, for det er følelsesmessig sterkt. Nå i ettertid tenker jeg at hvis jeg hadde fått hørt at kvinnen ikke klarte seg og at jeg ikke hadde stoppet for å hjelpe, ville det føltes verre. Det er bedre å gjøre noe, enn ingenting, mener han.

Les forrige sak:
Politiloggen: Hærverk og ungdom ble bortvist fra kulturhus

Dette skjedde tirsdag kveld

Close