6 °C Stjordal, NO
21/02/2020

Jubler for markedets beste lånerente

LO-medlemmer nyter godt av gigantavtale

Nå er landets LO-medlemmer sikret markedets beste utlånsrente, noe som gleder fra v. Jørgen Botnvik, Kristin Almhjell Jenssen, Paal William Craig Furunes og banksjef Lill Bente Mæhla Totland. Foto: Frank Skaufel Nå er landets LO-medlemmer sikret markedets beste utlånsrente, noe som gleder fra v. Jørgen Botnvik, Kristin Almhjell Jenssen, Paal William Craig Furunes og banksjef Lill Bente Mæhla Totland. Foto: Frank Skaufel

Nå er tusenvis av LO-medlemmer i vår region garantert markedets beste boliglånsrente, etter at LO sentralt og Sparebank1 SMN/Sparebank1 Østlandet har inngått tidenes største bankavtale.

– Med denne avtalen er unge LO-medlemmer garantert å få en rente som ligger blant de to-tre billigste bankene på Finansportalens renteliste. I praksis betyr dette at førstehjemslåntagere får en rente fra 2,25 prosent, som er en halvprosent lavere enn andre. Rentesatsen er også lavere enn den historisk gode akademikeravtalen, sier Lill Bente Mæhla Totland, banksjef i Sparebank1 SMN i Stjørdal.

Tre års varighet

Avtalen regnes for å være historiens største bankavtale og har en varighet på tre år. Totalt kan nå rundt 930 000 LO-medlemmer få lån til gunstigere renter enn dem som ikke er tilknyttet landets største fagorganisasjon.

Snekker’n Boligmesse

– I mange år har boliglånsrenten vært tatt opp og snakket om i LO-systemet. Det var på tide at våre medlemmer får gunstigere rente. Bare i Stjørdal og Meråker har vi nesten 5500 medlemmer, og i Trøndelag er tallet 96 000, sier Kristin Almhjell Jenssen, leder i LO Stjørdal og Meråker.

Hun tror lavere rente eksklusivt for LO-medlemmer kan bety at det blir enda enklere å rekruttere nye medlemmer.

– LO-medlemmene har fra før Norges beste innboforsikring, og nå er det bra at vi kommer etter på lån, sier Jenssen.

– Prioriterer de unge

Å komme seg inn på boligmarkedet for førstegangskjøpere har blitt svært vanskelig de siste årene. Blant annet er kravet til egenkapital blitt vesentlig forsterket med innføring av 15 prosentsregelen, og i tillegg stiller bankene større krav til nok inntekt for å betjene lånet enn de gjorde tidligere.

Paradoksalt nok kan ofte en privat husleiekontrakt være langt dyrere å betjene enn et boliglån, men utlånsreglene tar ikke hensyn til det. Sparebank1 SMN lover nå å gjøre sitt beste for å hjelpe førstehjemslåntagere.

– Vår førsteprioritet er å hjelpe unge inn på boligmarkedet, men de formelle kravene rundt egenkapital kan vi ikke gjøre noe med. De er bestemt av staten, sier banksjef Totland.

Må leie

Paal William Craig Furunes er 24 år og medlem av Fagforbundet i Stjørdal, mens Jørgen Botnvik (28) er hovedtillitsvalgt ved Radisson Blu Hotel, Trondheim Airport. Begge har forsøkt å komme inn på boligmarkedet, men ikke lyktes.

– Jeg leier i dag, og det er kostbart. For min del er det tøft å komme inn på markedet alene. Jeg har forsøkt flere ganger, men jeg har ikke nok egenkapital og tjener for lite. Det er kjempebra at renten går ned, men LO burde også jobbet for å få endret egenkapitalkravet for unge låntagere, sier han.

Han får støtte av Furunes.

– Jeg har heller ikke lyktes med å komme meg inn, og jeg synes det for galt at myndige ungdommer skal være avhengige av foreldre for å komme inn på boligmarkedet. Jeg ønsker også at LO begynner å jobbe for å få endret regelverket på egenkapitalkravet, sier han.

Les forrige sak:
Ordfører Ivar Vigdenes (t.h.) kastet det tradisjonelle politikerantrekket for en stakket stund og gratulerte historiens to første vinnere av Midtpunktløpet, Anniken Evenhus og Henrik Einangshaug.
Aasguten-dobbel i det første Midtpunktløpet

SE ALLE BILDENE fra kveldens historiske løp

Close