-7 °C Stjørdal, NO
05/12/2021

Juleentusiaster åpner dørene

GLEDER SEG TIL ET ÅPENT MARKED: - Vi gleder oss til å ha åpent hus og det sosiale er viktig for meg. Å starte tidlig med produksjon av julevarer, er noe av det triveligste deltaker Andreas Vigen vet med å være på dagtilbudet. GLEDER SEG TIL ET ÅPENT MARKED: – Vi gleder oss til å ha åpent hus og det sosiale er viktig for meg. Å starte tidlig med produksjon av julevarer, er noe av det triveligste deltaker Andreas Vigen vet med å være på dagtilbudet.

25. og 26. november går julemarkedet av staben på Fides Aktivitetssenter, hvor det blir åpent marked med håndlagde produkter.

Lene Schei legger konsentrert siste hånd på nissen foran seg og Sverre Berbu gliser stort idet han legger hånden på pedalen til symaskinen. Begge er deltakere på dagtilbudet til Aktivitetssenteret, som ligger under Fides IKS i Værnesgata.

Alle deltakerne har ulike funksjonsnedsettelser. Lene og Sverre er to av mange deltakere som lager produkter til årets julemarked.  Produktene er håndlaget av deltakerne på aktivitetssenteret gjennom hele året. Det gjelder både for generelle varer og julevarer.

Å starte tidlig med produksjon av julevarer, er noe av det triveligste deltaker Andreas Vigen vet med å være på dagtilbudet.

– Jeg er mer enn litt glad i julen, for å si det sånn, gliser han.

Det sosiale med førjulstiden, både generelt og på aktivitetssenteret, setter han enormt pris på. Å tove luene til nissene, samt å lage drops, som selges på markedet, er eksempler på hva han har hjulpet til med å lage siden oktober i år.

SYR TIL JULEMARKEDET: Deltaker Sverre Berbu syr produkter til markedet sammen med vikar Torunn Husbyn, og er stolt av det.
SYR TIL JULEMARKEDET: Deltaker Sverre Berbu syr produkter til markedet sammen med vikar Torunn Husbyn, og er stolt av det.
Mange produkter

Salget starter i uke 47 og Vipps, kontanter og kort er betalingsmetodene. Wenche Stadsvik og Kirsten Hølaas er ansatte på avdelingen og primus motor for opplegget. De er også en del av en intern komite på avdelingen, som har ansvaret for julemarkedet.

De har både julerelaterte produkter på markedet, som nisser og kranser, samt generelle produkter som tennbriketter og risputer.

Kirsten Hølaas forteller at drivhuset, som ligger på baksiden av bygget, har sørget for at det går an å vise besøkende matprodukter. Disse er dyrket på aktivitetssenteret.

– Vi ønsker å få til salg fra både drivhus og gymsal. Kaffesalget vil foregå rundt kjøkkenet.

– Hvordan er det lagt opp i forhold til pandemien?

– Bortsett fra at håndsprit blir tilgjengelig, og at det skal være muligheter for å holde avstand til hverandre, er det bare å komme. Vi kommer til å ha åpent hus på aktivitetssentret, med salg av både mat og produkter, samt at besøkende kan få servering begge dagene.

Deltaker Daniel Barland (t.v.) jobber sammen med lærling Jon Kvam.
Deltaker Daniel Barland (t.v.) jobber sammen med lærling Jon Kvam.
Ferske matprodukter

Å synes i samfunnet er et langsiktig mål og julemarkedet er en gyllen anledning til å se hva aktivitetssentret driver med, samt hva de selger.

Hølaas forteller at drivhuset også har gitt muligheten til å vise frem, samt å selge, ferske matprodukter. En av varene som er nye av året, er selvlaget te. Andre matprodukter som skal selges, er blant annet pikekyss, mandler, drops, gulrotmarmelade, tomatchutney, persilleolje og kjeks.

LAGER TREKASSER: Deltaker Mats Hagnes har bidratt til å lage trekasser.
LAGER TREKASSER: Deltaker Mats Hagnes har bidratt til å lage trekasser.

Avdelingsleder på aktivitetssenteret, Kari Lien Halsen sier at de har jobbet med produksjon av salgsvarer til markedet gjennom hele året, pandemien til tross. Det er et mål å vise hva de driver med.

– Jeg synes det er fint at årets julemarked går av stabelen samtidig som byfesten «Endelig jul i Stjørdal», fordi det kan være enda en mulighet for oss å være synlige i samfunnet, sier hun.

Markedet blir annonsert via sosiale medier og foregår fysisk på aktivitetssenteret, som ligger under Fides IKS i Værnesgata, begge dager i tidsrommet 10.00 til 14.00.

Les forrige sak:
Stoppet ruspåvirket sjåfør

Close