17 °C Stjørdal, NO
02/06/2020

Julie (16) gleder seg stort til å bli storbonde

– Dette er jeg vant til, og det er dette jeg liker

DETTE OG MYE MER: Det er en svær gård 16-åringen Julie Engan har lyst og planer om å ta over. Her sammen med gårdshunden Freddy som elsker å være med odelsjenta på tur.
Volvo XC60-020620
Volvo XC40-020620
Volvo V60-020620

Når Julie blir enda litt større skal hun ta over denne storgården. 16-åringen Julie Engan er en av ti 10. klassinger fra Stjørdal som har søkt plass ved Mære landbruksskole kommende skoleår.

– Jeg håper virkelig at jeg kommer inn på skolen, sier Julie Engan.
16-åringen har kanskje en litt annen døgnrytme og litt andre interesser enn det store flertallet av 16-årige jenter. 10. klassingen spiller håndball for SHK sammen med venninnene, men venter også på oppkjøring til traktor som er utsatt på grunn av koronapandemien.
Hun er født inn i driften av Julseth Østre, som for folk flest er kjent som «egg-gården» mellom Lånke og Elvran.
– Det er jo dette livet jeg er vant til, sier Julie Engan.

Trives best med hestene

Hun har en klar plan om å bli neste driver av gården. Julie er tre år eldre enn bror Jonas og har vært med mamma Therese Haugan og pappa Morten Engan i driften av gården omtrent helt siden hun ble født i 2004. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

SN vippskampanje 1 mobil artikkel
HUNDREVIS: Det er fulle fjøs på Julseth Østre. Julie Engan stortrives med dyr, gårdsdrift og masse arbeid. Til høsten starter hun trolig på landbruksskole for å lære enda mer om å drive gård.

Odelsjenta viser oss rundt på gården. Nede ved veien er det to hønsefjøs der 7500 frittgående høner gjør sin «jobb». Hver eneste dag legger de totalt cirka 7000 egg. I de nye digre fjøsene på gården bor det drøyt 400 storfe. Dimensjonene er store for gården som trolig ble ryddet allerede tidlig i middelalderen. Det er alt dette 16-åringen Julie drømmer om å ta over, og planlegger for å ta over.
– Det er planen, ja, sier 16-åringen der hun står på tunet mellom alt av bygninger. Rett nedenfor det ene fjøset går hennes favoritter; – de fire islandshestene.
– De er favorittdyrene, ja, innrømmer Julie. Tre av dem går og beiter, mens den fjerde er på «leirskole». 16-åringen har sin egen favoritt, nemlig 9-åringen Drottning, som gjerne koser seg litt ekstra med matmor.

Hjemmeskole var helt greit

De siste månedene på ungdomsskolen ble helt annerledes enn noen kunne forutse. For Julie på Julseth Østre har det vært veldig greit med hjemmeskole.
– Da kan jeg jo hjelpe til litt mer hjemme og være litt tettere på dyrene. Så er jeg nok litt mer praktisk anlagt og trives bedre med det, enn bare å sitte på skolen, sier hun. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

FAVORITTEN: 9-åringen Drottning er den aller største favoritten av fire favoritthester til Julie Engan.

Hun er med på fjøsarbeid og annet forefallende arbeid på gården. Det er ikke noe latmannsliv å være odelsjente. Enda mindre latmannsliv er det å være driver.
– Neida, men det er jo sånn det er, og det er dette jeg interesserer meg for. Alle andre her står jo opp tidlig så da gjør jo jeg det også. Pappa starter vel i seks-tida om morgenen, og enda et par timer tidligere om vinteren når det er brøyting. Så går det i ett fram til kveldsstellet er ferdig, med middag innimellom, forteller Julie Engan.

Bare godord

Nå håper hun at karakterene er gode nok til at hun kan bli elev ved Mære landbruksskole fra høsten.
– Jeg har hørt at det er mange som har søkt, og vet av både jenter og gutter fra Stjørdal som har gjort det. Så det er jo ikke sikkert at jeg kommer inn. I tillegg til Mære har jeg søkt på helse og oppvekst, sier Engan.
– Hvordan blir det å flytte hjemmefra?
– Jeg vet ikke helt om jeg skal flytte i tilfelle, iallfall ikke det første året. Det kan hende det blir pendling, – jeg har jo noen dyr å ta vare på her, sier Julie Engan.
Hun tar iallfall plassen ved skolen om hun får den, for hun har hørt mye bra om Mære landbruksskole.
– Vi har hatt flere praktikanter ved gården som har gått der, og de skryter veldig av skolen. De snakker bare positivt om Mære, sier Engan, som også har vært der flere ganger på besøk.

Ingen plan b

Foreløpig har ikke 16-åringen på Julseth Østre noen plan b i det hele tatt. Hun skal ta over gården, men det kan ligge litt fram i tid. Mamma og pappa er bare 41, så odelsjenta må nok smøre seg med litt tålmodighet før hun får alt ansvar iallfall.
– Hva skal du gjøre i mellomtiden?
– Nei, det aner jeg egentlig ikke. Det har jeg ikke tenkt så mye på.
Men det hun har tenkt på er de langsiktige planene. Foreldrene har bygd opp en stor gård i sørhellingen over fylkesvegen. Det er her hun er født, det er her hun har vokst opp og vært med på gårdsdriften helt siden hun var enda yngre. Om noen år er det hun som skal forvalte ansvaret og legge ned de mange, nødvendige arbeidstimene.
– Ja, det er det. Dette er jeg vant til, og det er dette jeg liker, sier 16-åringen Julie Engan.

 

Les forrige sak:
Fire til legevakt etter trafikkulykke

E14 var stengt i forbindelse med bilberging

Close