6 °C Stjørdal, NO
19/05/2021

Kabinsjef dømt i retten etter promilletest – Retten trodde ikke på forklaringen hennes

Hadde feiret bursdagen til hennes far dagen før flyturen

(Illustrasjonsfoto)

På morgenruten mellom Gardermoen og Værnes ble flymannskapet tilfeldigvis plukket ut til en blåsetest på Værnes før de kunne returnere sørover. To blodprøver etterpå viste at kabinsjefen hadde en promille over den lovlige grensen.

Kabinsjefen skal ha feiret bursdagen til hennes far i Oslo dagen før flyturen. Der hadde hun drukket en halv flaske vin og avsluttet drikkingen rundt klokken 15.

Dermed skulle hun være innenfor regelen om å ikke drikke alkohol innen 12 timer før flygning. Kabinsjefen fra Norwegian var sikker på at alkoholen var ute av kroppen hennes morgenen etter bursdagen.

Det var NRK som først omtalte hendelsen.

Må ha drukket i søvne

Etter blodprøvene ble det påvist en promille på 0,37 hos tiltalte, og luftfartsloven sier at dersom en har mer enn 0,2 i promille er en å ses på som påvirket.

Kabinsjefen nektet straffeskyld da hun nylig møtte opp i Inntrøndelag tingrett. Ifølge den tiltalte var den eneste forklaringen på promillen at hun måtte ha stått opp om natten og drukket rosévin. Hun forklarte i retten at hun har gått i søvne et par ganger før.

Kabinsjefen innrømte at hun ikke var i toppform når hun våknet, men mente det trolig skyltes ulike helseproblemer og press om å møte på jobb.

Oppkonstruert

Inntrøndelag tingrett kalte forklaringen hennes «oppkonstruert» og skrev følgende i dommen:

– Retten tar utgangspunkt i at det å drikke alkohol i søvne ikke er vanlig. Videre står man her ovenfor en relativt «målrettet» og konkret handling i sovende tilstand, der tiltalte skal ha stått opp på natta, gått og skjenket seg og drukket vin på kjøkkenet/stua (slik retten forsto det var vinen åpen fra før), for så å legge seg i sengen sin igjen.

Urolig før prøven

Politibetjenten som var til stede under blåsetesten forklarte seg i retten, og la merke til at tiltalte var stresset og urolig før prøven.

Tiltalte hadde stilt seg på utsiden av flyet slik at politiet og besetningen ikke skulle se henne, i tillegg til at hun spiste og drakk intenst før blåseprøven. Kabinsjefen sa hun ikke ville at andre skulle se hun hadde problemer med å blåse, og at hun blir nervøs når enn politiet er innblandet.

Dømt til fengsel

Tingretten mener tiltalte burde vurdert bedre om hun var påvirket morgenen hun skulle på jobb, og at hun som kabinsjef hadde ansvaret for sikkerheten, inkludert nødprosedyrene.

Dommen til Inntrøndelag tingrett kom til var en straff på 36 dager i fengsel. Som følge av hendelsen sa kabinsjefen opp stillingen hennes i selskapet, etter å ha jobbet i flyselskapet i flere år.

Les forrige sak:
Kontrollerte lette kjøretøy – Én fører ble anmeldt

En fører fikk bruksforbud og en annen fører fikk kjøreforbud

Close