-10 °C Stjørdal, NO
18/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 03

«Kalenderpike» for å redde villaksen

Lidenskapelig laksefisker pryder april 2020

APRILPIKEN: Inger-Elisabeth Lockert er alv og pryder april måned i villaks-kalenderen. Den ferske, men svært så lidenskapelige, laksefiskeren er svært fornøyd med kalenderprosjektet som gir gode penger til organisasjonen Redd Villaksen.

– Jeg er aprilpiken, sier Inger-Elisabeth Lockert, og blar stolt fram til neste års fjerde måned for å vise fram resultatet.

På bordet foran stjørdalskvinnen ligger en rykende fersk kalender. Ideen dukket opp under damefiskeuka på Hembre Gård i august. Drøyt to måneder senere er prosjektet klart. De ti damene poserer på neste års kalender, og alle inntektene går til foreningen Redd Villaksen.
– Det var fryktelig artig å være med på. Noe helt nytt for meg iallfall, sier Inger-Elisabeth Lockert (60).

Mytiske fotografier

Ti kvinnelige laksefiskere og flere svært så anerkjente profesjonelle fotografer har stilt opp for prosjektet. Bildene i kalenderen er inspirert av skikkelser fra folketro, norrøne myter og eventyr, og Lockert har fått «rollen» som en alv.
Sammen med Marielle Strindlund fra Östersund er Lockert eneste modell som er «hjemmehørende» og fotografert i Stjørdalselva.
– Villaksen er truet fra så mange hold at vi alle bør engasjere oss i kampen for å redde den. Det har vært en glede å få delta i kalenderprosjektet, som støtte til Redd Villaksen, sier Lockert, som har blitt en lidenskapelig laksefisker de seneste årene etter at en venninne hadde fortalt henne at det fantes rosa fluefiskestenger. Da dro også Lockert på handel.

Fikk sin første

– Årets sesong var min tredje i elva, og i år fikk jeg min første laks, sier Lockert lidenskapelig idet hun forteller om opplevelsen. Både om den første laksen, men også om laksefiskeopplevelsen på generelt grunnlag.
– Den jeg fikk i august var 60 centimeter lang, men en hunnfisk. Guiden var tydelig på at den måtte settes ut igjen. Etterpå ble jeg klar over at jeg kunne ha beholdt den, men der så jeg julemiddagen svømme bort, sier hun og flirer. Men det er ikke bare fangsten, – det er opplevelsen som er det store for Lockert.
– Lyden, lukta, elva som strømmer, – det å kjenne på alt dette der jeg står helt alene ute i elva skjermet for alt og alle. Så kan jeg gå opp på bredden, ta en tur i gapahuken for å være kjempesosial, sier Lockert.

Kjærkomne kroner

Akkurat for tiden er hun lidenskapelig kalenderpike, for nå skal kalenderne selges for en viktig sak. Det ser ut til å gå så det griner.
– Førsteopplaget var på 500 kalendere. Disse er bortimot utsolgt tror jeg. Jeg sikret meg 20 av dem og la ut for salg hos Jan Sakshaug Sport. Nå håper vi å få trykket opp 500 til, så det skal være mulig for alle dem som har lyst på en spesiell og viktig kalender for 2020, sier Inger-Elisabeth Lockert.
Kalenderne koster 300 kroner og dersom alle 1000 blir de totale inntektene på 300.000 til Redd Villaksen. Kanskje blir det mer også.
– Det er fritt fram å betale mer enn 300 også for å støtte den gode saken litt ekstra. Jeg vet at mange har gjort det, og en av kalenderne ble auksjonert bort for 5.000 kroner, sier Lockert.

Tenker på neste generasjon

Selv ser hun fram til kalendersalget, og neste laksesesong med store forventninger.
– Det viktigste for meg er det å være i elva, og ikke selve laksen. Men jeg er opptatt av at det er villaks og ikke oppdrettslaks jeg får neste gang det biter på i Stjørdalselva. Vår generasjon er i ferd med å ødelegge matfatet til generasjonene som kommer etter oss. Det kan vi ikke bare la skje, sier Inger-Elisabeth Lockert.
Har du lyst til å kjøpe en kalender, og se flotte bilder av «laksedamene» og samtidig støtte engasjementet til Redd Villaksen, oppfordrer Lockert alle til å følge med på organisasjonens nettside og Facebook-side.

Les forrige sak:
Seniorgeneralen får årets kulturpris

Seniorforums grunnlegger og sjef tildelt prisen

Close