-0 °C Stjørdal, NO
04/04/2020

Kåret til månedens håndverker

Else Torkildsen satser stort på vev i Åsen.
SN vippskampanje 1 mobil artikkel


I 2001 tok Else Torkildsen over stoler, mønstre og lokaler etter Trønder-tekstil, og etablerte Åsen Vev. I Vevstua produseres tepper og åkle, løpere, puter og andre pryd- og brukstekstiler i tradisjonelle teknikker og mønstre. Else har vevd på hobbybasis stort sett hele livet, og hun minnes å ha vevd meter på meter med mattevever i morens vevstol.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

 

–  Da jeg var 14 år vevde jeg en matte på 21 meter til min søsters bryllup. Det er vel det største jeg har vevd noen gang, sier hun. Opp i gjennom har Else tatt noen vevkurs, men har ellers ingen formell utdannelse innen vev som håndverksfag. Else sier hun har stort sett vokst opp ved vevstolen, og hun er i stor grad selvlært, men har også lært mye av sin mor, forteller hun.

 

Gamle mønster

Skilbragd er hovedteknikken i produksjonen, med løpere i kombinasjon av lin og ull, eller bare lin, som et av de mest solgte produktene. De bruker også noe halvdreiel, og lager tepper i dobbelt-vev eller flensvev, også kjent som Meråkervev. Mønstrene er for det meste funnet på gamle skinnfellåkle, gamle tepper og åkle.Else er ellers glad i å utvikle nye modeller og prøve ut nye farger, og kan fortelle at de gjerne tar bestillinger og lager ting på forespørsel hos Åsen vev.

 

Nasjonalt senter for kunst og håndverk
Birka har som hovedmål å bidra til økt kvalitet og lønnsomhet for kunst- og håndverksnæringen. Birka er et kompetansesenter og en markedsføringskanal. Hver måned kåres en månedens håndverker, som utmerkes med fyldig omtale på www.birka.no og salgsutstilling i Birkabygget på Berkåk.

 Les forrige sak:
Bjørn Morten Kolstad med den 3 meter lange skinna.
Treningsapparatet «BRÅ-STERK»

  Da Stjørdal Industrier nedla sin virksomhet, kjøpte Kolstad div maskiner av SI og etablerte sitt eget […]

Close