6 °C Stjordal, NO
21/02/2020

Kartlegger Tsjernobyl-rester fra helikopter

Flyr lavt i en måned

Dette er utstyret som NGU bruker i sine helikoptermålinger den kommende måneden. (Foto: NGU) Dette er utstyret som NGU bruker i sine helikoptermålinger den kommende måneden. (Foto: NGU)

Norges geologiske undersøkelse (NGU) vil fra fredag 6. september og i en måneds tid utføre geofysiske målinger fra helikopter i deler av kommunene Tydal, Selbu, Holtålen, Midtre Gaudal og Meråker.

Hensikten med målingene er generell geologisk kartlegging, samt å måle hva som er igjen av cesium-137 etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Målingene skal styrke kartleggingen av geologiske ressurser i Trøndelag.

NGU understreker at det også er nødvendig å måle over verneområdene for å få et sammenhengende bilde av geologien i landsdelen. Målingene fra helikopter bidrar til bedre kartlegging av den vekslende geologien, som også er et av verneformålene.

Snekker’n Boligmesse
Får et detaljert bilde av geologien

– Selve målingene foregår ved at helikopteret flyr i linjer i retning øst-vest med høyde 60-80 meter over bakken. Under helikopteret henger en målesonde som registrerer variasjoner i jordens magnetfelt og variasjoner i den elektriske ledningsevnen i berggrunnen. Med disse målingene får forskerne et detaljert bilde av geologien i området, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Eian i NGU.

Resultatene fra undersøkelsen skal først og fremst benyttes ved videre geologisk kartlegging og mineralressursundersøkelser, men også grunnvannsundersøkelser, kartlegging av eventuell fare for radon i hus, og kartlegging av svakhetssoner i fjell.

Måler i noen uker

Målelaget består av en pilot fra helikopterfirmaet Heliscan og en operatør fra NGU. Målingene blir avsluttet i løpet av omtrent tre-fire uker. Det blir ikke foretatt målinger i dårlig vær, som tåke, regn, snø og sterk vind, og heller ikke dersom solaktivitet gir forstyrrelser i magnetfeltet.

– NGU vil utføre målingene i nært samarbeid med lokalbefolkningen og reinbeitedistriktene. Dersom målingene er uforenelig med annen aktivitet, ønsker NGU å bli kontaktet slik at mindre justeringer i måleopplegget kan gjøres, sier Eian.

Les forrige sak:
SNART JUBILEUM: Han har vært messegeneral i 24 år på rad. Selvsagt går han for jubileum neste år, men først skal Gunnar Smedberg gjennomføre årets «Grenseløse Meråkerdager» med noe over 80 utstillere.
Bedre og bedre år for år

Grenseløse dager for 24. gang

Close