15 °C Stjørdal, NO
22/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 38

Kattunger ble funnet livløse i skogen. Et samarbeid reddet livet deres

Samarbeid skal begrense hjemløshet

Disse kattungene ble funnet livløse ved en sti. Nå håper dyrevernorganisasjon og dyreklinikker at flere benytter muligheten til å sterilisere/kastrere og ID-merke dyrene sine. (Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag).

Fem kattunger ble funnet kalde og livløse i skogen, før de ble fraktet til AniCura Dyrehospital i Stjørdal for gjenoppliving. Et viktig samarbeid reddet kattungenes liv.

– De ble tatt med til AniCura Dyrehospital i Stjørdal, og her berget de livet, sier leder i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag (DNNT), Tone Lundsaunet.

Funnet ved en sti

Kattungene ble funnet ved en sti på Ertsgaard i Stjørdal 5. oktober. En hjemløs kattemor hadde trolig født de ute, og da de var ti dager gamle lå de kalde, frosne og livløse i skogen.

– Det var noen som hadde vært på søndagstur som registrerte noen lyder i nærheten av stien selv om de ikke kunne se noe til kattungene. Da de kom hjem bestemte de seg for å dra ut en gang til, de varslet oss i DNNT og fikk låne felle. Da de fant de fire av de livløse, forklarer Lundsaunet.

Deretter ble kattungene fraktet rett til AniCura Dyrehospital i Stjørdal, her berget de livet.

10 dager og 200 gram

Da kattungene ble funnet var de trolig 10 dager gamle, og veide nærmere 200 gram. Et samarbeid mellom privat personer, dyreklinikk og dyreorganisasjon reddet kattungene. Dessverre er de ikke de enste.

Fra 13. til 20. august i år var DNNT og hentet inn åtte kattunger fra industriområdet på Sutterøy. Kattungene var åtte uker gamle og underernærte. Det ble hentet inn 21 katter fra Stjørdal, Verdal og Steinkjer i løpet av to døgn  samme periode.

Menneskelig svikt

Alle disse kattene lider av samme skjebne – de er hjemløse av menneskelig svikt. En usterilisert kattemor uten ID-merking må føde sine kattunger ute i kulden, fordi eieren ikke tok seg råd eller ansvar nok til å gjennomføre dette.

Kattungene sulter og fryser i hjel, fordi eier av kattemor – som også er eier av kattungene, ikke tok seg bryet med å ID-merke og sterilisere husdyret sitt. Dyrets velferd hviler på eierens skulde, men eieren tok ikke ansvar. Er det slik et dyrehold skal praktiseres, eller kunne det vært unngått?

Et viktig samarbeid

DNNT er i dag sterkt overbelastet. De har et større inntak av hjemløse katter, enn de har kapasitet til. Dermed har de siden 2017 satt i gang et samarbeid med 13 dyreklinikker i Nord-Trøndelag, deriblant AniCura Dyrehospital i Stjørdal, for å begrense hjemløshet.

– Etter sterk økning i antall eierløse katter for hvert år, har vi satt i gang et samarbeid med dyreklinikkene for å få vaksinering, ID-merking og kastrering i én pakke, sier Lundsaunet.

Dette er det fjerde året de gjentar samarbeidet, som også vil være gjeldene ved Black Friday fredag 27. november.

– Det skal ikke være veterinærens jobb å finansiere disse påkostningene for privateide katter. Imidlertid setter vi stor pris på at dyreklinikkene ønsker å fremme viktigheten av dette sammen med oss, så håper vi flere nå benytter muligheten, uttrykker lederen videre.

Les forrige sak:
Einar Kjelbergnes er i gang med oppføring av det nye safteriet på gården. Her skal det blant annet lages flere typer cider for salg.
Skal satse på ny produksjon: – Målet er å skape vårt eget safteri

Gårdseierne satser nytt i en utfordrende tid

Close