2 °C Stjørdal, NO
17/11/2019

Kjersti har blitt en voksen rabagast

– Det å komme til Stjørdal var for meg som å starte på et utvekslingsår i USA

KUNSTNER: Hun er vokalist i Rabagast, jobber som illustratør og har mange ulike jern i ilden. Det som er fellesnevneren for Kjersti Synneva Moen er at det handler om å formidle en historie. KUNSTNER: Hun er vokalist i Rabagast, jobber som illustratør og har mange ulike jern i ilden. Det som er fellesnevneren for Kjersti Synneva Moen er at det handler om å formidle en historie.

Hun måtte ut. Da Kjersti Synneva Moen flyttet fra Selbu til Stjørdal som 16-åring var det som å begi seg ut på et utvekslingsår. Nå er det Oslo som er stort nok for den unge damen på 23.

Alle band har sin frontfigur. Noen frontfigurer skiller seg ut, – andre ikke i samme grad. Helt siden hun sto på scenen som ung jente har Kjersti Synneva Moen (23) tilhørt den første gruppen. Energisk, humørsmittende og sprudlende utadvendt. Sånn har hun alltid vært på scenen, gjerne helt frampå scenekanten, fra kulturskolen i Selbu, via musikklinjen ved Ole Vig videregående skole til rollen som vokalist i rockebandet Rabagast nå.

– Jeg elsker å stå på scenen. Det er så artig å få tilbakemeldinger om at det er tydelig, sier Kjersti Synneva Moen.

– Beste valget

Hun er så vidt tilbake i Stjørdal. Nå som lærer ved kunstskolen som mamma Elin har i sommerferien. Det var Stjørdal den unge selbudråka dro til da hun skulle utforske verden, og den utferdstrangen gjorde noe med henne.

– Det å komme til Stjørdal var for meg som å starte på et utvekslingsår i USA. Å starte på musikklinjen ved Ole Vig videregående skole er det beste valget jeg noensinne har tatt. Det å finne den gjengen som jeg fant der, som drev med, og elsket, akkurat det samme som meg var bare helt utrolig, sier Kjersti Synneva Moen.

En ekte Rabagast

Nå sitter hun ved et vindusbord på Daba Café. Derfra er det en bitteliten spasertur til den gamle kinoen der hun imponerte mange som energisk vokalist, blant annet i kultbandet Stokmovegen 57, oppkalt etter hybeladressen. Men utferdstrangen stoppet ikke her.

Hegra Spbank-Stilling

– Jeg dro til Musikkfolkehøgskolen Viken på Gjøvik. Der var jeg i to år, først som elev og deretter som miljøstipendiat. For en plass, sier Moen, med stjerner i blikket.

For om de ikke er store stjerner ennå, så var det her hun møtte gjengen hun nå spiller sammen med i bandet Rabagast.

Etter hvert har hun studert musikk i ett år, og gått to år på kunstskole. Men Rabagast har vært med henne, akkurat som det er i dag. Sist fredag spilte de på Gummibåtfestivalen, som ett av sommerens høydepunkt.

– Vi er et band som balanserer mellom det å være et rølperockeband og et flinkisband. Rabagast består av veldig flinke musikere, men samtidig skal vi være et tøft rockeband. Vi er sikkert litt spesielle for vi får mest av å gjøre ting live. Derfor spiller vi alltid inn låtene våre live i studio, sier Kjersti Synneva Moen.

Bred kunstner

Noen låter har det blitt fra Rabagast, men det store kommersielle gjennombruddet har foreløpig latt vente på seg.

– Vi var ukens Urørt-artist på P3, og da ble vi lagt merke til, men vi lever ikke fett av dette ennå. Inntektene fra strømming av låtene våre blir vel nok til en Snickers eller to i året, sier Kjersti Synneva Moen og flirer.

Hun flirer, smiler, gestikulerer og utstråler den samme energien som mange ble kjent med under Ole Vig-årene hennes. Oppriktig opptatt av kunst, kultur, formidling og historier. For det er ikke bare musikk som gjelder. Hun er et kunstnerisk talent i vidt spekter, og kombinerer musikklivet med freelancejobbing som illustratør.

– Jeg jobber for ulike magasiner, lager illustrasjoner til avisartikler og har en tendens til å havne opp med barnebøker. Felles er at jeg er opptatt av det hverdagslige. Jeg er veldig opptatt av mennesker og humor. Kjell Aukrust er den store favoritten og forbildet, sier Moen.

Annerledes, men stolt

Hun er selbygg og trønder. Selv om utferdstrangen var stor da hun som ung og lovende sto på steget inn i voksenverdenen, er det ingen tvil om hvor hun hører hjemme.

– Jeg er jo selbygg og har en veldig sterk trønderidentitet. Vi har hytte i Roltdalen og der er det herlig å være. Det er nesten litt Aukrust-aktig over det, sier Kjersti Synneva Moen og flirer igjen.

– Uten å kategorisere på noen som helst måte; du er ikke en typisk selbygg?

23-åringen ser litt ut i lufta og flirer. Den observasjonen stemmer nok godt med hennes egen oppfatning, men hun er en stolt selbygg.

– Da jeg flyttet som 16-åring var jeg kanskje en «drittunge» som skulle ut i verden. Jeg hadde et behov for å se noe større. Men jeg er veldig glad for oppveksten min i Selbu. Det har preget meg utrolig mye at jeg har vokst opp på et sånt sted. Det handler blant annet om å ta initiativ; skulle vi ha en konsert måtte det meste ordnes av oss selv. Alle kjenner alle, på vondt, men mest godt. Jeg er ingen typisk selbygg som driver med sport og sånt, men jeg fant min egen greie, sammen med flere. Noe av det aller beste med Selbu er jo at det er rom for å være annerledes, avslutter Kjersti Synneva Moen.

Les forrige sak:
Dette bildet er fra fjorårets rekordsommer, men nå ligger det an til tilsvarende dager.
Nå blir det varmt – veldig varmt

Trolig over 30 grader i løpet av uka

Close