13 °C Stjørdal, NO
27/09/2020

Kjøttprodukter av beste kvalitet

Kvalitetsleder Lillian Brandsfjell med «Skikkelig» serien fra Gilde som produseres i Meråker.

 

Hjørnestensbedriften og det tidligere slakteriet Meråker Kjøtt har vokst til 53 ansatte og foredlingsbedriften forsyner et stort omland med sin kjernevirksomhet innen foredlede kjøttprodukter. Året 2010 tok Meråker Kjøtt over all soddproduksjon fra Nortura på Tunga i Trondheim. Nå opplever den vitale bedriften behov for utvidelse av lokalene etter som MK har vokst ifra dagens lokaler samlokalisert med dagligvarebutikken Bunnpris i sentrum av Meråker. Meråker Kjøtt har forsynt sine kunder med kvalitetsvarer siden Per Pedersen og Bjørn Ingebrigtsen(som senere bygde opp Grilstad) sin oppstart året 1954. Bygget i Meråker sentrum med slakteri, butikk og kafe ble oppført og tatt i bruk året 1976. Det er Per Johan Pedersen, sønn av Per Pedersen som gjennom alle årene har styrt Meråker Kjøtt, mens hans bror Bjørn Egil i eiendomsfirmaet innehar ledelse og eierforhold i Bunnpris-butikken.

I tillegg til egen sodd-produksjon med MK-sodd, samt produksjon av ferdigstekte varer for Nortura, har nå Meråker Kjøtt overtatt produksjonen av 1600 tonn sodd per år. Også dette for Nortura med Gilde-serien sodd.

– Utvidelsen i 2010 innebar store omveltninger først og fremst for bedriften, men også for bygda med tanke på økt antall arbeidsplasser. Spenningen har vært stor knyttet til framtida og utviklinga.  Vi har greid dette løftet bra, sier Per Johan Pedersen som nå har flest administrative oppgaver etter en lang yrkeskarriere i produksjonen hos MK. Per Johan Pedersen kom for fullt inn farens bedrift som 19-åring. I 1976 flyttet kjøttforeningen fra Hammers lokaler til lokalene de holder til den dag i dag. Nå skal MK utvide, og Pedersen utelukker ikke at nye smakfulle produkter finner veien ut av lokalene, men han holder fast på sine opprinnelige oppskrifter, de skal sikre fortsatt etterspørsel etter MK-produktene.

 

Meråker Kjøtt utvider

Når Stjørdals-Nytt blir med rundt i produksjonslokalene hos Meråker Kjøtt, møter vi en svært vital bedrift med høy aktivitet. Kvalitetsleder Lillian Brandsfjell viser oss rundt i produksjonslinjen der skjæring er et av de første ledd etter at ferdig slakt leveres hos MK. Stykking, skjæring og sortering ledes fast og stødig av avdelingsleder Arnfinn Myrhaug. Han har mellom 7-10 faste skjærere med seg i produksjonen. Av kjøttfarse tilsatt fersk løk og krydder stekes kjøttkaker og karbonader i store mengder, også elgkarbonader i den nye serien fra Gilde.

Marit Steinkjer har kontroll med tusenvis av kjøttkaker på steke- og kokeavdelingen. Etter kjøling og delvis nedfrysing pakkes kakene. Denne dagen traff vi Jenny Olsen, Liselotte Björkvall og Oddbjørn Albrigtsen på pakkeavdelingen. Lasse Martinsen er pølsemaker, og klargjorde grillpølser lokalisert ved avdelingen for soddproduksjon.

 

– Vi utfører arbeidet på såkalte «linjer», men produksjonen har nå blitt så omfattende at vi ser klart behovene for utvidelser, sier Per Johan Pedersen. Slakteprosessen er historie i dag, men tidligere år tok Pedersen imot hele 25 000 sau til slakt om høsten. Nå gjelder foredling av kjøtt, og 3 000 tonn ferdige kjøttprodukter håndteres i løpet av et år.

 

– Rundt 70 prosent av det vi lager nå er Gilde-produkter. Vi har skjæring av rundt 1000 tonn kjøtt i året og sodd er den mest dominerende varen. Stekte kaker, pølser i flere varianter, soddboller i brett, karbonader, morr og skjæring av urfe for en bedrift i Snåsa inngår, sier Pedersen og studerer tegninger av en utvidelse tilsvarende 450 kvadratmeter med kjeller, lager og ventilasjonsrom mot nord og en kostnad på rundt åtte-ti millioner kroner. Pedersen har forventninger til en rask saksbehandling hos kommunen slik at byggingen kan komme i gang. Behovene for utvidelser er klart tilstede hos Meråker Kjøtt som etter en utvidelse vil gi bedre forhold for ansatte også når det gjelder logistikk.

 

Mere om historien bak MK
Selskapet ble drevet som enkeltpersonforetak i starten. I midten av 1980-tallet ble selskapet delt i to. Og senere ble selskapet tredelt med et eiendomsselskap, en dagligvarebutikk og et slakteri. Flere av produktene som ble lagd når slakteriet var i startgropa eksisterer fortsatt med tilnærmet samme oppskrift. Meråkers særegne kokmørr og spekemørr lages fortsatt og selges i hele dalføret. Etter hvert kom kakeproduksjonen inn i bildet og kjøttkaker skulle bli selskapets største produkt. Feltslakting har også vært en del av selskapets oppgaver. Denne epoken begynte i midten av 1960-tallet og fortsatte til utover 1990-tallet. Slaktere dro da ut i felten og slaktet rein. Aksjonærene i Meråker Kjøtt er Perjo Holding ved Per Johan Pedersen og Nortura med 50 prosent hver. Selskapet har bygd seg opp fra fire til 53 ansatte og en omsetning på vel hundre millioner kroner. Meråker Kjøtt overtok all produksjon av sodd fra Nortura i 2010. Nortura Trondheim produserer årlig i snitt 1600 tonn sodd. Det utgjør rundt 5500 bøtter sodd per dag og er ett av Norturas største ferdigmatprodukter.

 

 

Les forrige sak:
Flagget på plass

  De har i tillegg gjort alt arbeidet med fundamentering.   […]

Close