12 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

Klager på fjell-løpet

FOTO: Hallgeir Martin Lundemo har mottatt klage fra Feren Reinbeitedistrikt.

MERÅKER: Feren reinbeitedistrikt vil stoppe Meråker Mountain Challange fordi løpet foregår midt i kalvemerkingstiden. Det handler om et vandrerløp over 105 km som passerer ni fjelltopper i storslått natur. Starten er satt til 9. juli. Til NRK.no sier arrangør Hallgeir Martin Lundemo;

 

– De (Feren reinbeitedistrikt) er veldig vanskelig å ha med å gjøre. De stopper jo all slags forsøk på å få til noe slags arrangement, turer og reiseliv i Meråker. Blant annet hadde vi jo et sommerskirenn på snø, som foregikk helt utenfor der reinen og samene holder til, som de likevel prøvde å stoppe. På samme måte er det store problemer i forbindelse med utbygging av lysløypenett, snøkanonanlegg og lignende, påpeker Lundemo.

 

– Trafikken som oppstår i år med 30-40 løpere er minimalt i forhold til alle de 30-60 personene som går i dette området hver dag i juli. Og det hører man jo ikke noe om. Derfor er det helt uforståelig at 10-50 personer kan være noe problem i det hele tatt, når det ellers er så mye trafikk i terrenget som det er i Meråker, påpeker Lundemo.

 

Ifjor ble det rettssak da reineiere i Sør-Trøndelag prøvde å stoppe sommerskirennet i Kirkebyfjellet med profiler som Petter Northug og Dario Cologna påmeldt.

 

– Nå har vi jo hatt dette løpet i fire-fem år, og det har jo ikke foregått noe kalvemerking i dette området. Det foregår langt unna og det har ikke falt meg inn en tanke på at vi kommer til å være til hinder eller at man skremmer noen rein i det området der vi skal ha det løpet, forklarer Lundemo til NRK.no

 

Feren reinbeitedistrikt henviser til at den voldsomme trafikk av menneskemengde som løpet medfører, gjør at reinen blir skremt ned fra høyreliggende fjelltopper i den varmeste sommervarmen. Løpet skal gjennomføres i den tiden da distriktet normalt samler inn til kalvemerking. Løpet kan da ødelegge distriktets muligheter til å samle reinene til kalvemerking. Kalvemerking er en av de viktigste oppgavene en reineier har. Kalvemerking er lovpålagt.

 

Les forrige sak:
f.v. Stine Vik, John Inge Fløtrø og Linn Merethe Danielsen
Lærer bruk av hjertestarter

Medlemmene i Norsk Folkehjelp i Stjørdal gjennomfører nå opplæring av sine […]

Close