23 °C Stjørdal, NO
22/05/2019

Klappet og klart for HUNT4

|| Lokal stasjonsleder i Stjørdal, Guri Iversen Aalberg (t.v.) og prosjektleder for HUNT4, Cathrine Skonhoft, håper at så mange stjørdalinger og nordtrøndere som mulig takker ja til invitasjonen om å delta.||

Før dørene åpnes på vidt gap i Kjøpmannsgata 13 hvor HUNT-undersøkelsen foregår i Stjørdal, blir det stor kick-off for HUNT4 i Kimen fredag klokka 12.

– Kveli, Rånes og Bremseth er programledere og vil sørge for mye fliring og god stemning. Bluesbandet The Swamp Shakers fra Latvia kommer, det samme gjør dansegruppen Convinz Crew og lokale innslag som seniorvariete og «Musikk ved livets begynnelse, sier Vigdis Hjulstad Belbo, som er deltaker- og mobiliseringskoordinator for den store helseundersøkelsen. Arrangementet i Kimens storsal er gratis og åpent for alle. 

Mål om 60 prosent

Etter kick-offet i Kimen går det en aldri så liten prosesjon til HUNT-lokalene i Kjøpmannsgata 13. Der er alt på plass. Et mannskap på 17 personer har alt klart til mandag da den store undersøkelsen starter for fullt. 

– Målsettingen vår er å få med minst 60 prosent av befolkningen på HUNT4, men vi håper selvsagt på 90 prosent, sier prosjektleder Cathrine Skonhoft og stasjonsleder i Stjørdal, Guri Iversen Aalberg.

Coop Storlien artikkelnivå

HUNT (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) innleder sin fjerde forskningsrunde mandag, 33 år etter starten. Stjørdal er første kommune i gang, og tirsdag var de første inviterte innom stasjonen i Kjøpmannsgata 13.

– Fram til mandag har vi en «soft start», for å teste at alt fungerer som det skal for vår del, sier Cathrine Skonhoft. Hun er prosjektleder for den store helseundersøkelsen, som skal foregå helt fram til februar 2019.

17 ansatte i Stjørdal

110.000 personer i Nord-Trøndelag blir invitert til å delta. I tillegg foregår det en Ung-HUNT ved alle ungdomsskoler og videregående skoler i fylket. Ved feltstasjonen i Stjørdal er 17 personer på plass for å betjene og gjennomføre undersøkelsen. Fra og med kommende mandag er undersøkelsen i gang for fullt.

– Alle skal gjennom fem stasjoner her. I tillegg har vi en egen ekstra undersøkelse for alle over 70 år, sier Guri Iversen Aalberg. Selve undersøkelsen er anslått til å ta omtrent 45 minutter. 

Skryter av samarbeidet

I tillegg til undersøkelsene som alle skal gjennom får alle ved de største stasjonene, Stjørdal er en av disse, hørselstest. Et utvalg av deltakerne blir også trukket ut til pusteprøve og tannhelse.

– Alle data som samles inn og bearbeides er viktige for å ta de riktige valgene for å bedre folks helse og livskvalitet, sier Cathrine Skonhoft, som skryter stort av samarbeidet med Stjørdal kommune.

– De har virkelig lagt det veldig godt til rette for oss.

El-premier

Alle over 19 år får en personlig invitasjon i posten til å delta i HUNT4. Passer ikke det foreslåtte tidspunktet er det drop-in-muligheter. Skoleelevene i alderen 13-19 år blir ivaretatt av egne team som er ute på skolene.

– Vi kan friste med at det trekkes ut en el-sykkel i hver kommune blant alle som deltar, og alle er også med i trekningen av en el-bil som takk for at befolkningen stiller opp, sier Skonhoft.

Les forrige sak:
||
Mann ble vist bort fra kjøpesenter

Like før klokka 13.00 torsdag fikk politiet melding fra Hell Kjøpesenter. […]

Close