18 °C Stjørdal, NO
06/08/2020

Klar for ni mil på ski i svarte natta

||| Bjarne Johansen, Dan Hugo Brekke, Christer Kristoffersen og Roger Dullum utgjør fire av fem i Team Blå XR fra Stjørdal. Tre løpere fra teamet stiller nå i to av Vasaloppet sine skirenn.|Christer Kristoffersen og Roger Dullum starter fredag kveld i Nattvasan som arrangeres for andre gang i historien med start i Sälen. Rundt 1500 løpere er påmeldt til Nattvasan.||

Stjørdalsteamet på ski i klassen turrenn, Team Blå XR har høye ambisjoner på egne vegne. Torsdag denne uka i 14.00-tiden satte teamet kurs for Sälen og to av løpene i det store Vasaloppet.

Det nyeste løpet

Nytt av fjoråret er skirennet Nattvasan, som går gjennom natten med start klokken 20.00 fredag kveld 2. mars. På startstreken i mørket med hodelykter står fredag Roger Dullum (59) og Christer Kristoffersen (44). Nattvasan har i år over 1500 startende og hadde sist vinter med Roger Dullum og Bjarne Johansen som deltakende fra team Widerøe GH, blant totalt 750 par som debuterte. Løpet i fjor resulterte i en sterk 10. plass for Team Widerøe GH. Team Loop Flyfish Team med Christer og Dan Hugo kom under fjorårets Nattvasan på en 15. plass.

– Vi er pålagt å starte som par, og skal gå sammen hele løpet. Nå starter jeg og Christer med hodelyktene klare på startstreken i Sälen. Skirennet i natten går over samme distanse 90 kilometer som i det ordinære Vasaloppet, sier Roger Dullum som stepper inn på kort varsel for Dan Hugo Brekke. 

Brekke har vært uheldig og skadet en finger og må stå over årets renndeltakelse.

– Det er skikkelig surt ikke å kunne starte for min egen del. Det er supert at Roger Dullum på snart 60 år nå tar min plass i Nattvasan, sier Dan Hugo Brekke, som utgjør en av fem løpere i teamet fra Stjørdal.

Flott stemning

Bjarne Johansen som i fjor gikk Nattvasan sammen med Roger Dullum, forteller om et løp gjennom natten med flott stemning. Hundrevis av fakler, bål langs løypene og stor lokal oppslutning blant publikum har Nattvasan.

Bjarne Johansen skal denne gang gå det ordinære Vasaloppet. Dette har start klokken 08.00 kommende søndag 4.mars. Johansen fra Stjørdal har gått Vasaloppet tidligere. Han har en aktiv karriere som syklist på det norske landslaget som ballast. Han debuterte altså i fjor på Nattvasan sammen med Roger Dullum med en knallsterk 10. plass som resultat.

Verdens eldste og største skirenn

Det er IFK Mora og Sälens IF, som sammen arrangerer disse skiløpene. Vasaloppet er verdens eldste og største langløp på ski. Det ble første gang arrangert året 1922 og går over en distanse på 90 kilometer fra Berga-by i Sälen til Mora i Dalarna. Det finnes i dag 16 ulike løp i ulike disipliner. Selve Vasaloppet hadde i fjor 15.800 deltakere.

– Det skal bli fint igjen å stå på startstreken. Opplevelsen er svært spesiell med så mange deltakere. Når jeg starter i løypa søndag har Christer og Roger for lengst kommet i mål i nattløpet fra vårt team Blå RX, sier Bjarne Johansen.

I Vasaloppsforeningen arbeider 35 helårsansatte for å planlegge alle løpene og utvikle arrangementene.

– Vår erfaring er meget bra fra tidligere deltakelser. Det er snart 30 år siden jeg gikk mitt første løp i Vasaloppet, sier Roger Dullum som denne vinteren har trent distanser på hele 160 mil på ski. Christer Kristoffersen har trent 90 mil på sine ski, Dan Hugo Brekke som nå måtte trekke seg fra deltakelse har lagt bak seg 120 mil i vinter. Samme distanse trening har Bjarne Johansen. Teamet fra Stjørdal med også Håvard Bjerkli som medlem, utgjør fem fingre på en hånd som trener svært mye året gjennom. Løpeturer i fjellet, stavsprint opp Forbordsfjellet, mange løypetraseer i denne regionen testes ut av teamet som har Nea-slipen og Ole Johan Øyasæter på Selbusporten som sentral støttespiller i teamet.

– Stiller dere godt forberedt med riktig smurte ski i Dalarna?

– Vi er skikkelig klare, har pakket sekkene og fylt opp biler med utsyr. Vi er topp motiverte og ligger ikke tilbake på utstyrsfronten for de i eliteklassene, sier snart 60 år gamle Roger Dullum.

Dan Hugo Brekke vil i likhet med mange fra Stjørdal følge løperne på nett og smartmobil. Løperne har alle en brikke på kroppen. Brikken sender GPS-koordinater om tid og sted for løperne i løypa. Team Blå XR fra Stjørdal håper på mange følgere langs de ni mil lange løypene i Vasaloppet sine daglyøper og nattløpet.

Les forrige sak:
||
Nesten 16 millioner i overskudd

Selbu kommune brukte betydelig mindre penger enn budsjettert i 2017. Det […]

Close