8 °C Stjørdal, NO
24/05/2019

Klart for musikal i Hommelvik

 

Omtrent 70 – 80 personer trengs for å få gjennomført musikalen om godseier Carl Halck i Hommelvik til sommeren. Lørdag ble manus og musikk presentert for de interesserte sangere, musikere og andre medhjelpere.

Det har gått et par år siden komponist og initiativtaker til musikalen, Torstein Fosmo, fikk ideen til et musikkspill om Karlslyst Gårds historie. Lørdag fikk en 50 – 60 interesserte høre om prosjektet med smakebiter fra innhold og musikk.

Ikke noe søtsuppe
Historien om Carl Halck og Karlslyst gård er ingen lykkelig historie. I alle fall ikke for hovedpersonen. Han arvet nesten halve Malvik kommune i 1812 og anla etter hvert Karlslyst Gård som sitt hovedsete. Den stod ferdig slik den står i dag i 1823 og her holdt Halck store fester og levde over evne til han gikk konkurs i 1837. Musikalen om Carl Halck er historien om en manipulativ og stormannsgal godseier.

– Historien og musikalen er nok litt annerledes sammenlignet med andre spel, sier manusforfatter Rakel Sivertsen. Her fryser det ikke i hjel 30.000 soldater, men det er en person som dør etter møte med Carl Halck, forteller hun.

Coop Storlien artikkelnivå

Sjekket historien
Det å skrive historie fra Hommelvik i 1800 årene er utfordrende. Det finnes få skriftlige kilder og dessverre døde hovedpersonen uten barn, så det er ingen slektninger å snakke med. Rakel Sivertsen har lest det hun har kommet over i bygdebøker og av materiale fra gårdens arkiv.

– Vi har prøvd og finnet ut hvordan det var i Hommelvik rundt 1830, det har vært utfordrende men vi tror at vi har et noenlunde realistisk bilde på hvordan det var, sier Sivertsen. Hun er full av lovord om de to komponistene, Magnus Teigseth Morken og Torstein Fosmo.

– De to er multitalenter og har skrevet mye vakker musikk som skal underbygge historien, sier Rakel Sivertsen.

Gedigen dugnad
Sammen med komponistene og andre sentrale personer bak prosjektet presenterte Rakel Sivertsen historien for de interesserte, sangere, musikere og andre som hadde møtt fram.

Oppsetningen krever omtrent 70 – 80 personer med stort og smått i ulike roller og oppgaver. Her skal det foruten sangsolister være kor og statister som utgjør både tjenestefolk og fiffen på fest.

Lars Eggen er allerede klar i rollen som godseier Halck, Torstein Fosmo er husmannen Rasmus Roten som blir forelsket i godseierens stedatter, som blir spilt av Aina Kristiansen. Kongeparet som ankommer Karlslyst fremstilles av Trond Sivertsen og Kari Evenshaug, begge kjente sangere fra distriktet. Lensmann Fhyn blir gestaltet av Per Arild Lyng, mens Malviks næringssjef Ole Chr Iversen skal være Jens Nic. Jensen.

Oppsetningen har et budsjett på omtrent 600.000 og det skal vises fire forestillinger for ca 1200 tilskuere.

Les forrige sak:
18-grense hos Bamses Pub

  Bamses Pub har aldersgrense 18 år og har åpent hver […]

Close