13 °C Stjørdal, NO
29/05/2020

Kokkespirer lager klimasmart mat

Elever ved Fosslia skole deltar i nasjonal matkonkurranse

MILJØBEVISSTE KOKKER: De deltar som kokkespirer i en klimasmart matkonkurranse. To elever fra hver av de tre 6.-klassene fra Fosslia skole som gleder seg til å konkurrere sammen med sine lærere er. Fra venstre: Lærer Elisabeth Lind, Fride Linaker 6C, Amalie Andersen-Bjerkaas 6C, Oline Korsnes Grønseth 6B, Magnus Thomassen 6B, Theo Rødsjø 6A, lærer Robert Skrede og Therese Tronseth 6A. MILJØBEVISSTE KOKKER: De deltar som kokkespirer i en klimasmart matkonkurranse. To elever fra hver av de tre 6.-klassene fra Fosslia skole som gleder seg til å konkurrere sammen med sine lærere er. Fra venstre: Lærer Elisabeth Lind, Fride Linaker 6C, Amalie Andersen-Bjerkaas 6C, Oline Korsnes Grønseth 6B, Magnus Thomassen 6B, Theo Rødsjø 6A, lærer Robert Skrede og Therese Tronseth 6A.

Miljøagentene ønsker at flere tar bærekraftige matvalg i hverdagen. Nå blir elever på 6. trinn ved Fosslia skole i Stjørdal med på klimasmart kokkekamp for skoleelever.

Klimakokkene er en nasjonal kampanje tilpasset faget mat og helse i skolen. I løpet av januar skal de påmeldte klassene konkurrere i å lage de mest smakfulle, næringsrike og klimasmarte rettene. På Fosslia skole blir alle tre klassene på 6.-trinnet med i konkurransen. Maten skal være bestående av råvarer med så lavt klimaavtrykk som mulig.

– Med Klimakokkene ønsker vi å gi fremtidens forbrukere kunnskapen de trenger for å kunne ta bedre bærekraftige valg i hverdagen. Målet er forståelse av hvor viktig det er å tenke helhetlig også for å motvirke global oppvarming. Ifølge en ny rapport fra FNs klimapanel kommer en tredjedel av verdens klimautslipp fra matproduksjon. Hvis vi skal klare å leve mer bærekraftig, må vi endre måten vi produserer og konsumerer mat, sier Are Shaw Waage, daglig leder i Miljøagentene.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel
Konkurrerer om tre premier

Elevene og lærerne som nå deltar på Fosslia skole vil gjerne øke bevisstheten om middagstallerkenen vår og hvor stort klimaavtrykk maten vi spiser har. Lærerne Elisabeth Lind underviser elevene i faget naturfag og klima og Robert Skrede underviser i faget mat og helse. Klimakokkene arrangeres i samarbeid med Toro. Miljøagentene tror at barn kan bidra til å sette matens klimaavtrykk på agendaen.

– Miljøagentene vet at barn er optimister og de finner gjerne gode løsninger der voksne kanskje bare ser problemer. Vi har derfor stor tro på at Klimakokkene ikke bare vil være en lærerik og morsom konkurranse for barna, men vil ha en positiv effekt på voksne også, sier Waage. Han ønsker at flere produsenter i fremtiden merker sine varer med lavt klimaavtrykk. På Fosslia skole er lærerne i gang med å planlegge konkurransen for elevene.

– Hvilke oppgaver venter elevene fra 6. trinn når maten skal lages?

– Elevene skal selv få lage oppskriftene basert på informasjon fra en klimakalkulator. Det betyr at de må velge råstoffer som er produsert klimasmart. Kanskje kan det være kortreist mat, eller sunne valg som grønnsaker og kjøtt fra fjærkre? Vi vet ennå ikke helt hvilke oppskrifter vi deltar i konkurransen med, men dette blir både god pedagogikk og ikke minst spennende, sier lærerne Elisabeth Lind og Robert Skrede.

Klimakokkene deles i grupper

Hver klasse kan velge opptil to retter som de kan melde inn til konkurransen. Alle oppskriftene vil bli bedømt ut ifra tre ulike kriterier: Hvor klimasmart retten er med hensyn til CO2-avtrykket, hvor næringsrik er retten som må bestå av minst tre ulike ingredienser/råvarer, og hvor smakfull retten er. Hver klasse laster opp bilder av retten de har laget, en detaljert oppskrift og en beskrivelse av fremgangsmåten innen 31. januar.

– Etter at konkurranseperioden er over, vil Miljøagentene plukke ut de beste rettene. Rettene vil deretter bli tilberedt av kokker fra TORO og bli bedømt av en jury, sier lærerne.

Premier

Klimakokkene deler ut premier til de tre beste rettene:

Første plass: 15 000 kroner

Andre plass: 10 000 kroner

Tredje plass: 5 000 kroner

Premiene skal bidra til videre miljøvennlig aktivitet og komme hele klassen til gode. Eksempelvis sykkelparkering, parsellkasser eller turutstyr. Skoler trenger forskjellige ting, og arrangøren vil samarbeide med skolene slik at midlene blir vel anvendt.

Les forrige sak:
Slik blir nybygget på branntomta

Leilighetene langs Ole Vigs gate ble totalskadd i brannen 31. juli i fjor

Close