10 °C Stjørdal, NO
14/07/2020

Kom i mål med julebaksten

Leverte julekaker til stjørdalingene for 118. året på rad

Vigdis Helberg er fjerde generasjon som driver av G. Johnsen bakeri i Stjørdal. Det 118 år ærverdige bakeriet har hatt travle dager mot jul. Sirupskaker er blant salgsvinnerne. Vigdis Helberg er fjerde generasjon som driver av G. Johnsen bakeri i Stjørdal. Det 118 år ærverdige bakeriet har hatt travle dager mot jul. Sirupskaker er blant salgsvinnerne.

G. Johnsen bakeri i Stjørdal har opplevd travle dager med julebakst i alle varianter. Sirupskakene og de syv sortene til jul er veldig populære hos det 118 år gamle bakeriet.

Bakeriet ligger i det gamle telebygget ved Torget, og G. Johnsen bakeri har også utsalg i «gulhuset» ved krysset Stokkanveien-Kjøpmannsgata. Nå ved juletider har ovnene vært varme døgnet rundt. Innehaver Vigdis Helberg er fjerde generasjon i bakeriet og forteller om tradisjonsbakst før jul i store mengder fra G. Johnsen.

– Vi startet forberedelser til jul ved farsdag på tampen av året. Bestillingene til juleavslutninger og selskaper forbundet med julen er mange, sier Vigdis og viser oss rundt inne i selve bakeriet der melstøvet nå er i ferd med å avta inn mot høytiden. Bakerne Per Ivar Morken og Bjørnar Julseth har assistanse fra Lisa Marie Ellefseth når alle bestillinger skal lages og leveres. Diskene hos bakeren i Stjørdal sentrum skal også daglig fylles med varierte bakevarer.

Historien forteller at da Vigdis Helberg som ung startet å arbeide i bakeriet, kom damene med tomme kakebokser for å fylle opp disse til jul. Nå ligger kakene med goro og sirupsnipper i ferdig plastbegre men de er fortsatt lokalt laget og kortreist. Sirupskake og julekake er bestselgere i denne tiden.

– Vi triller ut ganske mange stativer med ferdig stekte sirupskaker. Det samme gjelder julebrød med rosiner og smakstilsetning. Når det gjelder de syv sorter, har disse vært i salg i flere uker. Det er mange avslutninger og markeringer før jul. Bløtkaker går derfor aldri av moten, sier Vigdis Helberg.

Vigdis forteller at mye tyder på at også yngre folk og kunder nå etterspør julekaker og kjeks. Kanskje har dette noe med sterke tradisjoner å gjøre. Storbrød i type grov og loff selges hele året. Surdeigsbrød er i skuddet som aldri før, og G. Johnsen Bakeri deler med kundene «brøderlig» varer etter kundens ønske. En rekke bakverk er fortsatt blant oppskriftene hele 118 år etter oppstart i Stjørdal. Gode oppskrifter og bakeritradisjoner spøker man ikke med. Desto større grunn er det å møte høytiden med en god smak fra brød og kaker.

 

Les forrige sak:
STOR DAG: - En stor ære, sier Elisabeth Dullum om å få ta imot Dronning Sonjas skolepris på vegne av Apalløkka skole. Dronning-besøket var en historisk dag for en skole som har slitt. (Foto: Heidi Skjebstad)
Elisabeth fikk ta i mot Dronningens pris

- Dette er en ære og veldig stort

Close