4 °C Stjørdal, NO
15/10/2019

Kommunale geiter i Håmmårsbukta

Skal sørge for å holde kulturlandskapet i stand

Geitene tar sin første prøvende skritt ute ved sjøen. Geitene tar sin første prøvende skritt ute ved sjøen.

Folk som ferdes i området rundt Håmmårsbukta kan nå møte på fem geiter og en killing som er i kommunal tjeneste for å holde kulturlandskapet nede.

John Fornes, som er fagansvarlig for park og idrett i Stjørdal kommune, fikk idéen om å bruke geiter som en nyttig innsatsfaktor og tok kontakt med Vegard Vigdenes.

– Vegard stilte seg positiv og skulle prøve å finne noen geiter som vi kunne leie, for kommunen har ingen steder å ha geitene om vinteren. Derfor er det gunstig for oss å få en leieavtale gjennom sommeren. Her skaper vi en situasjon med vinst for alle parter. Jeg hadde også en samtale med hans bror og ordfører Ivar Vigdenes som også stilte seg positiv. Geitene vil gjøre en fantastisk innsats for å holde kulturlandskapet i sjakk. Dette er en meget enkel og nyttig framgangsmåte.

– Hvordan har dere oversikt over geitene?

– Oversikten er meget god. Geitene er utstyrt med hver sin klave. Dermed har vi på mobilen alltid oversikt over hvor de befinner seg. Vi definerer et område som geitene skal holde seg innenfor. Området er avgrenset virtuelt. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

John Fornes (t.h.) og Vegard Vigdenes har utviklet sitt eget prosjekt med kommunale geiter.
John Fornes (t.h.) og Vegard Vigdenes har utviklet sitt eget prosjekt med kommunale geiter.

Så snart geitene nærmer seg grensa, får de en melding. Og skulle de stige over grensa, vil de få et lite støt. Geitene lærer raskt og vet akkurat hvor de skal gå.

Coop Storlien artikkelnivå

– Er det spesielle hensyn for publikum?

– Vi har sendt et varsel til alle naboer. Det er spesielt viktig at de overholder båndtvangen.

Elin Aune er bygartner og har jobbet sammen med John Fornes for å finne tilskudd til dette prosjektet som er ganske unikt i nasjonal sammenheng.

– Vi har vært tidlig ute med å se på nye løsninger. Kommunen har fått tilskudd for pollinerende tiltak i Håmmårsbukta og i tillegg Tønsåsen, sier Aune.

– Jeg har stor tro på geitene. Dette er bare starten, sier John Fornes.

Både MDGs Gunnar Uglem som er leder og nestleder Roar Brekken (Sp) i komite levekår var til stede da geitene ble sluppet på beite. Begge stiller seg veldig positive til prosjektet.

Leder Gunnar Uglem (t.h.) og nestleder Roar Brekken i komite levekår hilser initiativet velkommen.
Leder Gunnar Uglem (t.h.) og nestleder Roar Brekken i komite levekår hilser initiativet velkommen.

Les forrige sak:
Morten Island ved kommunens enhet for kommunalteknikk. (Foto: Bjørn Helge Larsen)
Ferdig med stikkrenner – åpner vei

Arbeidet på Bulandsvegen gikk raskere enn antatt

Close