8 °C Stjørdal, NO
24/05/2019

Konfirmant – og økonomisjef!

Servicesenteret i Hegra Sparebank er f.v. Marit, Unni, Nora, Olga og Kjersti.

 

Det nærmer seg konfirmasjon. For mange unge er konfirmasjonen det tidspunktet i livet da man for alvor blir sluppet løs med egne penger og egen økonomi.

Som 15-åring er du i startgropa for å få en del nye rettigheter når det gjelder din egen økonomi. Du har nå lov til å inngå arbeidsavtaler, tjene penger gjennom eget arbeid, og selv å bestemme over de pengene du har tjent eller fått i gave.

Hvem bestemmer over konfirmasjonspengene?
Hva med konfirmasjonspengene – er dette penger du har ”tjent” selv eller regnes disse som sparepenger? Etter loven kan du disponere disse selv (se faktaboks). Mange får imidlertid ganske mye penger i konfirmasjonsgave, og heldigvis er det slik at de fleste blir enige med foreldrene om at det kan være lurt å spare noen av disse pengene til senere.
Det som oftest skjer i praksis, er altså at ungdommen og foreldrene har en felles forståelse av at noe av konfirmasjonspengene stilles til ungdommens egen rådighet på en ungdomskonto, mens en del av pengene settes inn på en sparekonto som foreldrene kontrollerer – for sikkerhets skyld. Dette synes fornuftig i og med at det ofte er betydelige pengebeløp det er snakk om.

Bli din egen økonomisjef!
Det er i forbindelse med konfirmasjon at de fleste unge skaffer seg sin første ungdomskonto (lønnskonto) og sitt første minibankkort. Siden du er mindreårig, må dine foreldre underskrive på at du får opprette ungdomskonto, minibankkort og nettbank. Når dette er gjort, er du faktisk langt på vei din egen økonomisjef!

Coop Storlien artikkelnivå

Mange skaffer seg etter hvert en liten jobb og starter å tjene penger selv. Etter hvert vil en del ungdommer også motta stipend i forbindelse med skolegang – dette er også penger det er naturlig å sette inn på ungdomskontoen din.

For å bli økonomisjef:
Skaff deg minibankkort for å ha enkel tilgang på egne penger
Skaff deg nettbank for å holde oversikt over eget forbruk og for å sette inn penger på sparekonto
Bruk mobilbank eller sms-bank for å holde oversikten når du ikke har PC eller BankID tilgjengelig

Ta med i banken:
Pass (hvis du har)
Passbilde til det nye minibankkortet ditt
Gavekortet med konfirmasjonsgaven fra banken
Foreldrene dine (som må skrive under på kontoåpning, kortkontrakt og nettbankavtale)

Lag ditt eget kule bankkort!
Prøv gjerne kortdesigneren på www.hegrasparebank.no – der finner du også ut hvilke regler om hvilke bilder som er lov å bruke. (Du kan prøve kortdesigneren uten å bestille kort også). Du laster selv inn bildet du ønsker å ha på forsiden av kortet fra pc-en din. Husk å si fra i banken når du bestiller kort, dersom du ønsker eget design på kortet ditt.

Til bekymrede foreldre:
I Hegra Sparebank anbefaler vi alltid at ungdommen samtidig med ungdomskonto og kort etablerer nettbank, sms-bank og mobilbank. Dette gir ungdommen muligheter til å følge med på hvor mye penger man har på kontoen, og hva man har brukt penger på.

Vi har tro på at det å få noe penger til disposisjon og en viss frihet til å bruke dem, sammen med ansvar for eget budsjett – altså å få pengene til å strekke til til det en har lyst på – er med på å lære ungdommene gode holdninger til økonomi som de tar med seg senere i livet når både inntekter og utgifter blir større.

Full kontroll
Samtidig kan vi berolige bekymrede foreldre med at ungdommen ikke får gjort noe ”gærent” med nettbanken eller kortet. Kortet er et Electron-kort med full dekningskontroll, slik at kontoen ikke kan overtrekkes,. Det kan heller ikke handles varer eller tjenester på nettet med denne typen kort. Sparekontoen kan ikke røres uten foreldres samtykke. Ungdommen kan sette penger INN på sparekontoen sin i nettbanken (og det er jo bare en fordel!), men de kan ikke ta noe ut.

Vi ser KUN fordeler med at våre ungdomskunder får kort og nettbank – slik lærer de seg å holde oversikt og får et mer bevisst forhold til eget forbruk.

Kontoutskriften er en sterk visuell påminnelse om hva pengene er brukt til når kontoen er tom – og nettet er ungdommens naturlige informasjonskanal.

Vi ønsker dere lykke til med konfirmasjonen, og hjertelig velkomne i banken med konfirmasjonspengene!

Les forrige sak:
Flest startlån i Meråker

Midtnorske kommuner har aldri lånt så mye penger fra Husbanken, og […]

Close