-1 °C Stjørdal, NO
18/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

– Koronasymptomer kan være diabetes

– Det er svært viktig at både helsevesenet og foreldre er bevisste på symptomene

(Illustrasjonsfoto)

Diabetesforeningen i Stjørdal ber både foreldre og helsepersonell være bevisste på barn med diabetessymptomer.

– Det er svært viktig at både helsevesenet og foreldre er bevisste på symptomene og tar dem på alvor. Barnediabetesregisteret får rapporter om barn som ikke får hjelp ved syreforgiftning fordi enkelte symptomer forveksles med korona. Dette gjelder både barn som har diabetes type 1 og barn som ennå ikke har fått diagnosen, sier Lars Tore Haugan, i diabetesforbundet i Stjørdal og omegn.

26 prosent syreforgiftet

Hvert år får rundt 400 barn i Norge diagnosen diabetes type 1. Ifølge diabetesforbundet hadde i 2019  26 prosent av disse syreforforgiftning da de fikk diagnosen.

– Noen av symptomene på syreforgiftning som oppkast, diaré, magesmerter, tretthet og at barnet puster tungt og raskt, forveksles med symptomer på koronaviruset. Pasienter har blitt bedt om å ta koronatest før de undersøkes, noe som gjør at tilstanden kan bli alvorlig før de får nødvendig hjelp, sier Haugan (bildet t.v.).

Verdens diabetesdag

14. november arrangeres verdens diabetesdag, og forbundet ønsker å rette fokuset på symptomene på syreforgiftning. Diabetesforbundet lanserer derfor en kampanje som skal deles på sosiale medier og i primærhelsetjenesten.

– På grunn av koronapandemien er det generelt vanskeligere å komme inn til kontroll både hos fastlege og på legevakt. Dermed er det tilfeller som ikke oppdages før det blir alvorlig. Syreforgiftning hos barn forveksles med koronasymptomer, og under koronapandemien rapporterer barneavdelinger ved flere sykehus at flere barn enn normalt legges inn med alvorlig syreforgiftning, sier Haugan.

– Bør oppsøke lege

I følge Haugan skjer syreforgiftning når kroppen mangler insulin og blodsukkeret blir veldig høyt.

– Dette er en akutt tilstand og uten behandling kan barnet bli bevisstløst. I ytterste konsekvens kan barnet dø. Tegnene kan være at barnet er uvanlig tørst, tisser mye og går ned i vekt. Da bør du oppsøke lege og få barnet undersøkt med det samme. Det kan være diabetes type 1, sier han.

Les forrige sak:
Anne Birgitte Bouwhuis Røkke drømmer om å bli operastjerne på full tid. På grunn av koronapandemien må hun jobbe i butikk for å overleve.
Må jobbe i butikk for å betale regningene

Koronapandemien førte til at Anne Birgitte Bouwhuis Røkke (29) holdt på å oppgi operakarrieren 

Close