6 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

Kraftig økning av dumpede og hjemløse dyr

Dyrebeskyttelsen i Nord-Trøndelag har det siste året hentet inn 177 hjemløse dyr

Dette er noen av kattungene som ble funnet forlatt ute og tatt inn av Dyrebeskyttelsen Norge-Trøndelag (DNNT) i løpet av fjoråret. Dette er noen av kattungene som ble funnet forlatt ute og tatt inn av Dyrebeskyttelsen Norge-Trøndelag (DNNT) i løpet av fjoråret.

Det ble mye tid hjemme for enkelte i koronaåret, og flere gikk til innkjøp av nytt kjæledyr. Dyrebeskyttelsen Norges 28 lokalavdelinger har imidlertid tatt imot flere hjemløse familiedyr enn året før.

– Vi ser mange hjemløse og dumpede dyr på tross av at folk stort sett har holdt seg hjemme det siste året. Vi forventer ikke at problemet med hjemløse dyr blir borte før flere kastrerer og ID-merker kattene og kaninene sine, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Kraftig økning fra året før

I 2020 reddet Dyrebeskyttelsen Norges frivillige fra 28 lokalavdelinger 6890 familiedyr fra hjemløshet. Det er en oppgang på mer enn 800 dyr fra året før. For selv om nordmenn har måtte holde seg mer hjemme grunnet koronapandemien, har det likevel vært stor pågang av dumpede og hjemløse dyr.

Avdelingen Dyrebeskyttelsen Nord-Trøndelag (DNNT) har det siste året hentet inn 177 hjemløse dyr, hvor 174 av disse var katter. Av disse er 134 blitt omplassert, hvor 22 dyr fremdeles venter hjem og to på venteliste. Kun et av dyrene som ble hentet inn var ID-merket.

Prislappen for arbeidet med å hjelpe hjemløse dyr har også økt betraktelig over de siste årene. I 2020 kom denne utgiften på mer enn 24 millioner kroner. Regningen mener Dyrebeskyttelsen Norge burde dekkes i større grad av det offentlige, over forskriften om nødhjelp til dyr.

– I ferd med å bli en sinke

Per dags dato gjelder Dyrevelferdsloven i praksis ikke for dyr uten ID-merking, som er et tiltak som vil øke sjansen for gjenforening mellom dyr og eier som har kommet fra hverandre. Merking er ifølge organisasjonen også med på å gjøre det enkelte å straffeforfølge dyreeiere som mishandler og dumper dyret sitt.

– Obligatorisk ID-merking av familiedyr er den åpenbare løsningen på lidelsene hjemløse dyr utsettes for. Nesten alt vi kjøper kan spores, ett unntak er levende dyr. Stadig flere land innfører obligatorisk ID-merking av familiedyr for å bedre dyrevelferden. Norge er i ferd med å bli en sinke i denne sammenheng, sier Roaldset.

Flere vil ha dyr

Koronapandemien har ført til at flere nordmenn har gått til anskaffelse av dyr. Dyrebeskyttelsen Norge, oppdrettere og andre omplasseringsorganisasjoner har kunne melde om stor interesse fra mennesker som ønsker å adoptere og kjøpe et dyr. I 2020 fikk 4088 hjemløse familiedyr nye hjem gjennom omplassering fra Dyrebeskyttelsen Norge sine lokalavdelinger.

– Når samfunnet nå åpner opp igjen og folk begynner å reise på ferie, frykter vi at enda flere dyr blir dumpet, forklarer Roaldset.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto: Marianne Flekstad Johnsen)
Utsatt for skadeverk – brannslukningsapparat tømt i lokalet

Båtforeningen i Stjørdal er utsatt for skadeverk.

Close