6 °C Stjørdal, NO
19/04/2019

Kulturhusdebatt på NRK

Værnes begravelsesbyrå steindag april

 

Øwre: – Styreleder Inge Grøntvedt ble i dag kalt inn på teppet til formannskapet i Stjørdal for å gi en orientering om status. Jeg snakket med Grøntvedt rett etterpå: – Blir det nytt kulturhus i Stjørdal – holder den halve milliarden?

 

Grøntvedt: – Vi jobber i et aksjeselskap som skal realisere et prosjekt innenfor den gitte rammen.

 

Coop Storlien artikkelnivå

Øwre: – Kan du garantere at dere greier det?

Grøntvedt: Det skrives ikke under på noen avtale som går utenfor rammene.

 

Øwre: Hadde du ikke innkalt til et ekstraordinært styremøte om status og at forhandlingene ikke går 100 % på skinner – klarer dere ikke å holde rammene slik saken står nå?

 

Grøntvedt: – Vi har ikke klart å holde tidsrammene, men har håp om snarlig enighet. Vi må intensivere arbeidet for å oppnå det. Vår oppgave er å få til et best mulig kulturhus innenfor rammene.

 

Øwre: – Jeg snakket med Grønvtved for knappe fire timer siden. Joar Håve fra Ap, du har etterspurt informasjon – er du beroliget?

 

Håve: – Både og. Det var noen avklaringer, men det er fortsatt ubesvarte spørsmål.

 

Øwre: – Hvilke konsekvenser får brudd?

 

Håve: – Det var enighet rundt bordet om at rammene må holdes.

 

Øwre: Ordfører Johan Arnt Elverum, er det mulig å realisere dette gigantprosjektet?

 

Elverum: – Jeg her helt enig i at det ikke skal koste ei krone mer enn vedtatt. Vi må huske at det ikke er snakk om hele lånet, men en tredjedel på 190 mill. kroner. De andre kontraktene er underskrevet. Det er denne kontrakten med Reinertsen som gjenstår. Og da er det begrenset hva du får i overskridelser. Er det nødvendig med mer penger, kan prosjektet reduseres uten at noen funksjoner forsvinner.

 

Øwre: – Mener du det?’

Elverum: – Ja, det er klart. Noen av de store salene kan reduseres noe. Likevel vil vi tilfredsstille behovet. Det er begrenset hvor store overskridelser kan komme.

 

Øwre: – Kan du godta overskridelser?

 

Elverum: – Nei, det er uaktuelt.

 

Håve: – Ordføreren sier at det er uproblematisk å barbere. Kanskje er det brukt for mye. Men Ap var i utgangspunktet bekymret for driftskonseptet.

 

Øwre: – Kan det bli aktuelt med ny anbudsrunde?

 

Håve: – Det må tas opp på styremøtet mandag. Dette har vært en kjempestor politisk sak i Stjørdal. Nå får ikke velgerne vite resultatet før utpå valgkvelden etter at stemmene er avgitt.

 

Øwre: – Frp vil bygge kulturhus, hvorfor Svein Jørgensen?

 

Jørgensen: – Vi har hatt et borgerlig samarbeid med å gi og ta i 12 år. Vi har sett at dette er fornuftig for Stjørdal å bygge et kulturhus. Hadde vi ventet, måtte vi ha oppgradert andre lokaler til store kostnader.

 

Øwre: – Hvor mye vil Frp bruke? Stjørdal bygger kulturhus og kutter i omsorg?

 

Jørgensen: – Ikke ei krone ekstra. Jeg har tro på at styret får til dette. Det kuttes ikke i omsorg.

 

Håve: – Vi hadde nettopp en sak i formannskapet med å redusere 8 mill. kr. på budsjettet til omsorg og skal redusere ytterligere 10 mill. kr.

 

Øwre: – Takk for deltakelsen!

 

Les forrige sak:
Hans Rotmo - her knipset under juleshow i 2009 - ble tildelt prisen i 1996.
Ber om kandidater

    Kulturprisen er en skulptur utført av kunstneren Nils Aas, […]

Close