8 °C Stjørdal, NO
26/09/2020

Kutter opp grønnsakene butikkene ikke vil ha

Grøntkutteriet AS på Frosta opplever god etterspørsel etter sine produkter

GRØNNSAKSKUTTERE: Aimante Sarapinaite og Jorita Kontautiere hos Grøntkutteriet AS har blitt eksperter på vask og skrell av rotgrønnsaker. Kvaliteten på grønnsakene er ifølge Grøntkutteriet god, selv om størrelse og form gjør at de ikke er ønsket av butikkene. GRØNNSAKSKUTTERE: Aimante Sarapinaite og Jorita Kontautiere hos Grøntkutteriet AS har blitt eksperter på vask og skrell av rotgrønnsaker. Kvaliteten på grønnsakene er ifølge Grøntkutteriet god, selv om størrelse og form gjør at de ikke er ønsket av butikkene.

Hos Grøntkutteriet AS på Frosta blir rotgrønnsaker som ikke går til butikk på grunn av ukurant form og størrelse rensket og kuttet før de kommer på markedet.

De opplever god etterspørsel etter sine produkter. Grøntkutteriet på Frosta er samlokalisert med Produsentpakkeriet, og daglig kommer tonnevis av grønnsaker til vaske- og kuttehallen. Daglig leder Jan Tore Slettvold har 33 års erfaring med rensking og kutting av grønnsaker.

– Vi har funnet vår plass midt blant grønnsaksåkrene her på Frosta. Tidligere drev jeg en bedrift med skrelling og kutting av grønnsaker på havna ved E.C. Dahls i Trondheim. Det er supert å kunne arbeide på samme område hvor grønnsakene blir produsert, sier Jan Tore Slettvold. Basis råvare er en rekke lokale sorter grønnsaker. Disse er på forhånd gjerne sortert ut som enten for store, eller de har en form som ikke egner seg for salg i butikk. Direkte fra regionens mange produsenter kommer råstoffene inn til vask og skrelling.

KUTTE-SJEFEN: Daglig leder Jan Tore Slettvold hos Grøntkutteriet AS tilbyr ferdig kuttede rotgrønnsaker til både storhusholdninger og privatmarkedet.
KUTTE-SJEFEN: Daglig leder Jan Tore Slettvold hos Grøntkutteriet AS tilbyr ferdig kuttede rotgrønnsaker til både storhusholdninger og privatmarkedet.
Ønsker å tilby direktesalg

– Hvem får anledning til å kjøpe ferdig kuttede grønnsaker fra dere?

– Vi leverer mest til storkjøkken og kantiner, men vi ønsker nå også å tilby produktene i salgsboder. Blant annet finner kundene varene våre i den nye Frostabua ved Kiwi på Alstad, sier grønnsak-kutter Slettvold. Grøntkutteriets mottak av utsorterte varer fører til mindre matsvinn. Jan Tore Slettvold på kutteriet og driftsleder hos Produsentpakkeriet Stein Magnar Haugen, sier etableringen mottas med glede også fra produsentene.

Det er nå langt mindre grønnsaker som går til spille eller dumpes.

POPULÆRE: Vakuumpakkede poser med kuttet grønt har blitt populært.
POPULÆRE: Vakuumpakkede poser med kuttet grønt har blitt populært.
– Kvaliteten er god

– Tidligere gikk mye til dyrefôr eller det ble destruert. Kvaliteten er god selv om form eller størrelse avviker fra ønsket ideal for salg i butikk. Det har vært økt fokus på matsvinn de siste årene, derfor passet det godt å kunne tilby plass her i Produsentpakkeriet, sier Stein Magnar Haugen. De ferdige grønnsaksposene, eller sekkene med rotgrønnsaker er også populære til større selskaper, konfirmasjoner, bryllup eller ved andre anledninger.

– Har det blitt flere arbeidsplasser etablert i kjølvannet av Grøntkutteriet?

– Flere er nå i jobb hos oss etter oppstart for et år siden. Vi har jevnlig tilgang på råstoff her på Frosta. Driften av Grøntkutteriet ser lovende ut med økt etterspørsel etter ferdige produkter. Nå ser vi etter flere salgskanaler, sier daglig leder Jan Tore Slettvold.

Les forrige sak:
Stadig flere racer rundt i 45 kilometer i timen

Mopedbiler er blitt svært populære den siste tiden

Close