12 °C Stjørdal, NO
30/07/2021

Kvikksølv i innlandsfisk

Gravide og små barn bør ­holde seg unna større fisk. Det anbefales å holde seg til fisk under 25 cm, og disse bør unngå å spise ørret og røye som veier over ett kilo.

 

 

Det er faretruende mye kvikksølv i innlandsfisken. Prøver tatt både sør og nord for Stjørdalsdistriktet gir oss bekymrende meldinger.

I Namdalen er flere vann undersøkt, og alle prøver ligger under grenseverdien for menneskeføde som er på 0,5 milligram kvikksølv pr. kg fiskekjøtt. Likevel er det prøver fra to vann som ligger over FN sin grense for tolerert ukentlig inntak, som er på 0,2 milligram for en person på 60 kg.

I Forrolhognaområdet er det tatt prøver av blant annet Forrolsjøen og Fjellsjøen. Forrolsjøen er betydelig dypere enn Fjellsjøen, og prøver viser at forekomstene i Fjellsjøen er høyere enn i Forrolsjøen .  Mellom disse to fjellvatna er det kun kort avstand, og Fjellsjøen ligger noen meter høyere. Det blir ut fra dette trukket den konklusjonen at dybden i vannet spiller en viss rolle.

I Stjørdalen er det foreløpig ikke tatt kvikksølvprøver. Fiskeforvalter Anton Rikstad hos Fylkesmannen i Nord Trøndelag sier at han ønsker seg prøver tatt av fisk fra Stjørdalen.

Det er nok med bare noen få gram, kutt gjerne av spolen og la litt fiskekjøtt være med. Prøven kan også fryses. Men, det må være fisk av litt størrelse, minst 1 kg.  Prøven kan leveres til Fylkesmannen, eller til fjellstyret i Stjørdal, der Ivar Rimul kan være en mellommann.

Rikstad håper at han i løpet av 2011 har fått inn prøver som kan gi oss et signal på tilstanden i fiskevatna i området.

Skal man fange fisk for å ta kvikksølvprøver er det ikke så svært mange vann i Stjørdal å velge mellom, Sonvatna er et. Grunnen er at fisken må være minst 1 kg.

Les forrige sak:
En nesten fullsatt Lånke kirke under Lånke Kor-alls romjulskonsert.
Visst var det romjulskonsert!

Romjulskonserten til Lånke Kor-all bød også i år på overraskelser og […]

Close