13 °C Stjørdal, NO
15/07/2020

Kvinners stemmerett 100 år

At stemmerett for kvinner fra 1913 har bidratt til et bedre og inkluderende samfunn er ikke Heidrun Kringen og Rannveig Nordgård i det minste tvil om. Her ved stemmeurnen fra 1880-tallet. Nå inviterer de til en innholdsrik utstilling i Stemmerettsjubileets ånd.

 

Utstillingen «Likestillingslandet Norge» har ankommet Stjørdal museum Værnes, og de tre kvinnene som har satt opp utstillingen er Heidrun Kringen, Aud Lyngstad og Rannveig Nordgård. De har valgt å lage en lokal utgave med tittelen «Fra kjøkkenbenk til talerstol».

 

– Dette er på mange måter beskrivende for utviklingen vi har sett etter at kvinner fikk sin allmenne stemmerett på lik linje med menn, og kunne gå til valglokalene. Mange har stått på barrikadene for bedre medbestemmelsesrett for kvinner gjennom tidene, og her i fylket fremheves med rette spesielt Fredrikke Marie Qvam fra Steinkjer, som også fikk stiftet Norske Kvinders Sanitetsforening, sier Heidrun Kringen som nettopp overvar en fremføring av en utkledd Fredrikke under en tilstelning knyttet til kvinnesaksforkjemperen. Anna Rogstad var den første kvinne som i 1911møtte i Stortinget. Første kvinne med fast plass var Karen Platou 1921. Samerettskvinnen Elsa Laula Renberg var en uredd politisk agitator for samenes og samekvinner rettigheter.  Aasa Helgesen ble første kvinnelige ordfører på Utsira utenfor Haugesund året 1926. Eva Kolstad ledet som første kvinne i Norge et politisk parti året 1974. Norges første kvinnelige statsminister ble Gro Harlem Brundtland i 1981. Noen sterke kvinner har derfor gått løypen opp for andre som ikke minst har inntatt yrkeslivet på langt flere områder enn for bare 30 år siden.       

 

Viktig markering for likestilling          

 

–         Vi synes det er viktig å markere dette 100 års jubileet med en utstilling nå. Det var Unni Raaen Hysæther her på museet som tok initiativ til å sikre oss topp-utgaven av utstillingen som finnes i flere versjoner, forteller Aud Lyngstad som selv arbeider ved museet. Rannveig Nordgård med sin mangeårige lederfunksjon i årboknemnda for historielagene håper nå at både kvinner og menn, og spesielt ungdom benytter anledningen til å besøke utstillingen i fjøset ved Stjørdal museum. Utstillingen åpnes offisielt 16.juni av Elin Kolden, som gjennom sitt arbeid ved Stjørdal Næringsforum fikk etablert konferansen «Kvinners Arena», som senere har blitt en stor suksess. Det blir musikalske innslag ved Eirik og Runar Nordgård.  Åpning 16. juni – 18. august. Tirsdag – søndag 12 – 16.

 

Les forrige sak:
Hegra stasjon lever videre med Lill Næsbø som eier og stasjonsbetjent. Hun kjøpte stasjonen i 1993 og kommer selv fra en stor jernbaneslekt.
Den gamle stasjon lever videre

  Tiden da gamle damplokomotiv fylte vogner med reisende fra Hegra […]

Close