7 °C Stjørdal, NO
26/05/2020

Spar Hegra uke 22
Klar ferdigbetong unicon

Lærer seg norsk i butikken

Jakkemerket der det står «Jeg lærer meg norsk – snakk med meg!» funker

SMART MERKE: Ahmed Mohammed Idrisay (til venstre) og Abbas Ansari har bare gode ord å si om jakkemerket. Det gjør det lettere å prate med kundene. SMART MERKE: Ahmed Mohammed Idrisay (til venstre) og Abbas Ansari har bare gode ord å si om jakkemerket. Det gjør det lettere å prate med kundene.

Et lite jakkemerke viser tydelig at Ahmed og Abbas ikke er kløppere i norsk, ennå. Men med god hjelp fra kunder og kolleger i Kiwi-butikken får de masse språktrening.

Jakkemerket der det står «Jeg lærer meg norsk – snakk med meg!» funker. Det tydeliggjør for kunder i butikken at vedkommende er på språktrening.

Bare positive tilbakemeldinger

– Kundene får større forståelse for at vi lærer oss språket, forteller Ahmed Mohammed Idrisay og Abbas Ansari. De to jobber for tiden ved Kiwi Mindes Hus i Stjørdal, og har bare fått positive tilbakemeldinger etter at de begynte å gå med jakkemerket.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

– Tilbakemeldingene fra kundene har bare vært positive. Merket senker terskelen for å ta seg tid til en prat, sier Abbas Ansari.

Han er opprinnelig fra Afghanistan og nå for tiden er han på arbeidspraksis i Kiwi-butikken. Drømmen er å få seg fast jobb, og jakkemerket hjelper ham til å bli bedre i norsk og bedre i jobben sin.
Abbas Ansari er 25 år og kom helt alene til Norge for ti år siden. Kollegaen hans Ahmed Mohammed Idrisay (24) er opprinnelig fra Eritrea, men har bodd i Norge i tre år. Idrisay er elev ved salg- og samferdselslinjen ved Ole Vig videregående skole, og er utplassert i butikken i Mindes Hus en dag i uken.

– Fantastisk arena

I 2018 hadde Kiwi over 500 personer i praksis over hele landet. Mange av disse var i språkopplæring.

– For mange er Kiwi det første møtet med norsk arbeidsliv, og butikken er en fantastisk arena til å lære norsk, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy.

Nå ønsker butikkjeden å bidra til at de som er i praksis får enda mer språktrening. Merket, som selvsagt er frivillig å bære, har blitt tatt i bruk i Kiwi-butikker over hele landet. Den grønne butikkjeden fikk ideen til merket etter at en tilsvarende button ble testet ut på bakgrunn av et samarbeidsprosjekt mellom Kompetanse Norge, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og voksenopplæringen på Vestre Toten. Erfaringene var så positive at Kiwi ønsket å tilby dette i resten av landet.

Les forrige sak:
Snørekord i mai

SE VIDEO: Måtte finne fram snøfreseren 5. mai

Close