4 °C Stjørdal, NO
25/11/2020

Lærte damene å partere

Stjørdal Jeger- og Fiskerforening sitt kvinneutvalg arrangerte kurs i partering av slakt og vilt

God uttelling og interessant tema hos SJFF sitt kvinneutvalg nylig da parteringskurs sto på timeplanen i foreningens flotte lokaler. Foto privat. God uttelling og interessant tema hos SJFF sitt kvinneutvalg nylig da parteringskurs sto på timeplanen i foreningens flotte lokaler. Foto privat.
Elbil-lading

Stjørdal Jeger- og Fiskerforening sitt kvinneutvalg arrangerte nylig kurs i partering av slakt og vilt. Alle deler på dyret ble utnyttet til matformål da mange lærte grunnleggende teknikker om behandling av slakt.

Deltakere melder om en interessant og lærerik kveld i de flotte lokalene hos Stjørdal Jeger- og Fiskerforening. Kursdeltakere som i hovedsak var damer fikk oppleve et voksent lam ble delt og stykket opp. Målet med kurset var å vise teknikker med nedskjæring av slaktet. Laila Pedersen og Greta Olgadatter Randli var ansvarlige for arrangementet.

– Her fikk vi lære hvordan man benytter de enkelte delene av dyret. Konservering, og ikke minst hva som er aktuelt å bruke de ulike kjøttstykkene til i matveien sto sentralt. Vi hadde med oss Per Hilleren som instruktør. Med god hjelp fra Dullum Slakteri kom høstens store lam inn i lokalene klar for partering, sier Laila Pedersen og Greta Olgadatter Randli fra kvinneutvalget hos SJFF. De to sier kunnskap om nedskjæring var langt vanligere for bare 20-30 år siden, og at helst de med erfaring fra jakt i dag praktiserer eller har grunnleggende kunnskaper om oppdeling av slakt.

Slakter og melkebonde Per Hilleren fra Sogndal kunne kunsten å partere og bearbeide høstens lam. Han demonstrerte også hvordan man ved å utnytte dyret kan lage spekepølser. Foto: privat.
Slakter og melkebonde Per Hilleren fra Sogndal kunne kunsten å partere og bearbeide høstens lam. Han demonstrerte også hvordan man ved å utnytte dyret kan lage spekepølser. Foto: privat.
Lærte å utnytte alle deler av dyret

På kurskvelden ble det demonstrert hvordan man beiner ut lammelår på en grei og enkel måte. Her gjaldt det å utnytte alle deler av dyret.

– Det var spennende å se hvordan en lamme-karré blir til, lammeskanken, pinnekjøttet, lammerullen, lammesadelen og ikke minst, hvordan man lager spekepølser. Bruken av forskjellig utstyr ble demonstrert og oppskrifter delt, sier Laila Pedersen og Greta Olgadatter Randli.

– Foreningen har nytt kjøkken og moderne lokaler til slike typer demonstrasjon?

– Alt lå til rette for et vellykket kurs. Tidligere har vi arrangert kurs i graving, raking og røking av fisk. Med godt utstyrt kjøkken, redskaper og en flink instruktør fikk vi gode tilbakemeldinger også etter dette kurset. Bruk av forskjellig utstyr ble vist frem av slakter og melkebonde Per Hilleren fra Sogndal. Han viste oss mye nyttig og delte god informasjon, samtidig hadde han flere gode historier å fortelle.

Julemat

– Var det deltakere i sving som nå vil sikre seg hele slakt før julen ringer inn?

– Nå kan mange av oss «beine» oss fram i jungelen av gode råvarer framover. Som deltakere på kurset har vi mindre frykt for å mislykkes, det er bare å prøve seg fram for å bli flink på dette området, sier Laila og Greta. Avslutningsvis på kurset ble det laget flere kilo deig til spekepølse.

– Noen av deltakerne fikk med seg ferdig deig for å lage spekepølser selv. Tenk så spennende å ta fram en selvlaget spekepølse, enten for å gi bort i julegave eller servere i tiden som kommer. Selvsagt ble det kokt og servert bålkaffe på ekte frilufts- og jegervis ute på elvekanten mot Gråelva også, sier arrangørene bak parteringskurset i regi av SJFF.

Les forrige sak:
Guri Øfsti Kvalheim (t.v.), Anne Regine Johansen og Monir Biabani står i bresjen for året Rosa Sløyfe-aksjon.
Korona hindrer ikke puppegjengen

Disse damene står i bresjen for året Rosa Sløyfe-aksjon

Close