-9 °C Stjørdal, NO
25/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 04

Lager fine hus til pip-pipene

Barna i Forradal barnehage får være med på å lage fuglekasser

Barn i Forradal barnehage med fuglekasser som er klare for opphenging. Barn i Forradal barnehage med fuglekasser som er klare for opphenging.

Når solen varmer det første lauvet frem på trærne, er de hullrugende fuglene våre gjerne på søk etter hekkeplasser. Lages nye fuglekasser nå, er våren tid for opphenging.

Prosjekt med fuglekasser har i flere år vært et populært tiltak i Forradal barnehage. Her har barna fått være med på prosessen med å lage fuglekasser. Barna tar også turen ut i skogen for opphenging og senere kontroll av kassene. Voksne i barnehagen bistår med artslære gjennom året.

– Det er alltid stor interesse for temaet fuglekasser blant barna, sier Jostein Bidtnes i Forradal barnehage. Barnehagen er lokalisert på oppvekstsenteret i bygda. Gjennom vinteren forbereder og planlegger gjerne barn og voksne hvilke fuglearter de ønsker å lage fuglekasser til.

Ferdig malte bord kan sammenføyes med skruer.
Ferdig malte bord kan sammenføyes med skruer.

En praktisk aktivitet er beregning av materialbruk, kapping av riktig bordlengde og sammenføyning av kassenes sider, bunn og lokk. I størst grad benyttes skruer ved sammenføyning, men spiker kan også benyttes.

– De fuglekassene vi lager blir utstyrt med en kloss under lokket. Dette gjør det enkelt og senere kontrollere innhold i kassen. Vi vil unngå bruk av spiker ved opphenging, og benytter ofte ståltråd med avstandspinner mellom tråd og treet. Barna i barnehagen er alltid med på opphenging og kontroll av kassene sier Jostein Bidtnes. Han er blant de voksne som veileder de unge gjennom hele prosjektet. Mie Fossen og Matthis Műchard er to av mange barn som har deltatt i prosjektene.

– Det er artig å lage fuglekasser. Når vi henger dem opp lager fuglene rede i dem og legger egg, sier barna nærmest i kor når en tidlig vår er i anmarsj i Forradal. Praktisk arbeid med både håndsag, hammer og skrumaskin blir en naturlig del av prosjektet. For de som ikke har tilgang til skog for opphenging med godkjenning fra skogeier, kan kasser også henges på bygninger, da gjerne i en høyde slik at katter ikke får tilgang.

Les forrige sak:
Ingen nye bekreftet smittet

Fortsatt fire bekreftede tilfeller i Stjørdal

Close