3 °C Stjørdal, NO
15/10/2019

Lager julestemning på gammelmåten

Stjørdal museum Værnes inviterer til museumsjul og juletretenning

JULEMAT MED JULELUKT: Aud Lyngstad er en av dem som lager ordentlig hjemmelaget julestemning ved museet søndag. Hun skal steike medisterkaker på kjøkkenet i Ingebrigtsen-gården. JULEMAT MED JULELUKT: Aud Lyngstad er en av dem som lager ordentlig hjemmelaget julestemning ved museet søndag. Hun skal steike medisterkaker på kjøkkenet i Ingebrigtsen-gården.

Det er en av årets viktigste tradisjoner for mange når Stjørdal museum Værnes inviterer til museumsjul og juletretenning.

– Vi gjør det gode, gamle sånn som det skal være på et museum, men litt nytt blir det i år også, sier arrangementsansvarlig Unni Raaen Nysæther ved Stjørdal museum Værnes.

Søndag er det klart for fulle, gamle hus, masse juleaktiviteter og julestemning ved museet.

Nå er de opptatt med å lage jul og pynte til første søndag i advent i alle husene ved museet.

– Det blir jul i hele Hæsjgata, på låven, i presteboligen og i prestegårdshagen, sier Raaen Nysæther.

Det blir tradisjonsrike dufter, tradisjonell julepynt og alt som hører med til den gode, gamle jula. Her er det mulig å treffe folk som driver med tradisjonelle yrker som frisør, gullsmed, skomaker og smed, og ikke minst får du mulighet til å være med baksterkjerringa i flatbrødbaksten.

Høstkupp

– Inne i presteboligen driver piken og pynter til jul denne dagen, sier Unni Raaen Nysæther.

Forestillinger

Hele museumsområdet vil som alltid den første søndagen i advent bugne av aktiviteter som bringer oss mange tiår tilbake i tid. Stemningen bærer preg av det, men samtidig blir det også andre aktiviteter.

– På låven er det julemesse med lokal mat, husflid, håndverk og lokalhistoriske bøker. Inne i Værnes kirke blir det familieforestilling som spilles en gang. Halsen Musikkforening og Siri Bones framfører familieforestillingen «Julegaven», mens det blir nisseteater ved tre anledninger på låven og fra paviljongen tre ganger i løpet av dagen, sier Unni Raaen Nysæther.

Håper på tusen

Jul på museet startet som en mer eller mindre tradisjonell julemesse en gang på 1980-tallet. Den gang foregikk alt i den gamle presteboligen. Etter hvert som årene har gått har arrangementet vokst seg større og større og det ligger an til en ny tradisjonell folkevandring til museet søndag.

– Vi håper på rundt tusen mennesker iallfall, sier Unni Raaen Nysæther, og som vanlig avrundes arrangementet med juletretenningen. Men at det kommer mye mennesker er ikke noe problem i det hele tatt.

– Området er stort både innendørs og utendørs så her blir det romslig uansett, sier arrangementsansvarlig Unni Raaen Nysæther.

Les forrige sak:
Det ble jubel til slutt på Blinkbanen i årets sesong. Nå er neste sesongs motstandere klar.
Blink møter gamle storlag og tre trønderlag

Fredrikstad og Moss blant motstanderne på Blinkbanen neste år

Close