3 °C Stjørdal, NO
02/12/2020

Lager liv på museet

Adele Brovold Lagesen og Maren Sofie Sandsør trives godt som tauser ved museet i Pulden

TAUSER LAGER LIV: Adele Brovold Lagesen (t.v.) og Maren Sofie Sandsør trives godt som tauser ved museet i Pulden. Så langt har de hatt mye besøk av gjester fra både fjern og nær. De to tausene vil være ved museet ut neste uke. TAUSER LAGER LIV: Adele Brovold Lagesen (t.v.) og Maren Sofie Sandsør trives godt som tauser ved museet i Pulden. Så langt har de hatt mye besøk av gjester fra både fjern og nær. De to tausene vil være ved museet ut neste uke.

– Vi hadde flere gjester i Pulden på én dag i forrige uke, enn det vanligvis er i løpet av ett år.

Kulturkonsulent Frode Aune i Meråker innrømmer at han kanskje setter det litt på spissen, men at det er temmelig nær sannheten.

– Torsdag var det bortimot 100 personer innom bygdemuseet i Pulden, og i løpet av uka har det vært flere hundre, sier Frode Aune.

Flyttet inn i Smemo-stuggu

Det er første år med åpent museum i Meråker, og Aune ser med glede at det har blitt et «levende» museum. Ikke minst takket være tausene Maren Sofie Sandsør og Adele Brovold Lagesen som har bosatt seg i Smemo-stuggu på museumstunet i fire uker.

– Tausene ja, – de har vært kjempeflinke. To perfekte tauser å ha i Pulden, skryter Aune om de to 22-åringene fra henholdsvis Ytterøy og Trondheim. – De har sørget for masse aktiviteter i Pulden og de har skapt liv og røre og stemning i bygdemuseet som det ikke har vært på mange år, sier kulturkonsulenten.

LENGE SIDEN SIST: Det er mange år siden det har vært så mange i Pulden, og så mye liv og røre på museumstunet. (Foto: Privat)
LENGE SIDEN SIST: Det er mange år siden det har vært så mange i Pulden, og så mye liv og røre på museumstunet. (Foto: Privat)
Flere og flere

I tillegg til tausene Sandsør og Lagesen har også kaninen Kasper, en hane og fem høner flyttet inn i Pulden i sommer. Dyrene har tilhold i sommerfjøset, mens de to tausene har tilhold i det mest beboervennlige huset på tunet. Ute på tunet er det lagt opp til noen «gammeldagse», men artige aktiviteter som gjør at både små og store gjerne tilbringer noen timer på det flotte museumstunet, ifølge Aune.

– Vi ser at besøket tar seg opp omtrent for hver dag, og hver uke. Veldig mange meråkerbygger kommer, men etter hvert har det blitt flere hyttebeboere og andre gjester i bygda som kommer til Pulden. Vi håpet på forhånd at et «levende» museum ville funke, og nå ser vi at det virkelig gjør det, sier Frode Aune.

AKTIVITETER: Tausene i Pulden har lagt til rette for ulike aktiviteter, - de aller fleste ute på tunet med vid utsikt mot Fonnfjellet i sør. (Foto: Privat)
AKTIVITETER: Tausene i Pulden har lagt til rette for ulike aktiviteter, – de aller fleste ute på tunet med vid utsikt mot Fonnfjellet i sør. (Foto: Privat)
Bakeutsalg fra gammeltraktor

De har også leid inn gammeltraktor som har tilhold i Pulden i sommer, og denne tar også noen runder i bygdas hyttefelt. Men så langt har det kun vært hyttene i Fagerlia som har fått besøk.

– Vi har kjørt rundt og solgt boller fra traktoren, men de har blitt utsolgt på temmelig korte strekninger. Sist helg hadde vi smultringsalg fra traktoren, men også det ble det fort tomt for. Nå har Eli Myhre laget 600 nye smultringer til oss, så vi berger noen dager, sier Frode Aune.

UTEN MAT OG DRIKKE: Det var mange barn i Pulden de første ukene av sommerferien. Da måtte det selvsagt være både mat og drikke. Utendørs så klart. (Foto: Privat)
UTEN MAT OG DRIKKE: Det var mange barn i Pulden de første ukene av sommerferien. Da måtte det selvsagt være både mat og drikke. Utendørs så klart. (Foto: Privat)
Levende museum

For innimellom aktivitetene i Pulden er det godt med både vått og tørt, og selv om det ikke er den tradisjonelle museumsdriftmåten er han trygg på at det er den riktige for framtiden.

– De spiste ikke så mye boller og drakk ikke så mye Pepsi Max før i tiden, men det sørger for trivsel og velvære, og det er miksen av den moderne livsstilen i historiske omgivelser som gjør dette litt artig og attraktivt, mener Frode Aune.

– Har dere nå funnet den framtidige måten å drive museet i Pulden på?

– Det er ikke sikkert det er kommunen som skal gjøre det, men dette er absolutt noe å bygge videre på. Det er bra for bygda og det handler om å bygge stein på stein. Så tror jeg at et moderne museum må ha aktivitet, – det må «leve». Tiden der folk bare kommer for å se på gamle ting som står inne i glassmontere er nok på vei ut. Men det å teste ut stylter, se en gammel traktor, være tett på husdyrene ispedd litt mer moderne ting, kan absolutt være noe, mener Frode Aune.

Bygdemuseet i Pulden, som ligger i enden av veien forbi kurbadet i Meråker, har åpent ut neste uke.

Les forrige sak:
FARGERIKT: Roser i mange farger og sorter preger Prestegårdshagen. Den spesielle «smijernspaviljongen» med røde roser er plassert ikke langt fra inngangen til hagen.
En vandring i Prestegårdshagen

Prestegårdshagen ved Værnes kirke er vakker med sine blomster og nyttevekster

Close