6 °C Stjørdal, NO
22/10/2018

Lager minnesmerke over Hommelvik-ulykken

Guttorm Næss (initiativtaker og ideskaper), Stig Herjuaune (info-rådgiver i JBV) og Knut Egil Bjørgvik (Anleggsleder i JBV) viser her tog-hjulene som vil pryde minnesmerket over togulykken i Hommelvik året 1940.

Sist oppdatert


Togulykken mellom Muruvik og Hommelvik fra høsten året 1940 er kanskje ikke så viden kjent, og det har sine årsaker i en okkupasjonstid med begrensede muligheter for informasjon. Det var lederen av Solbakken Vel i Hommelvik; Guttorm Næss, som tok opp behovet for å ta vare på minnet om denne svært tragiske togulykken i 1940. På grunn av at hendelsen skjedde under okkupasjonstiden, og involverte et tysk troppetransport-tog hadde ulykken mindre offisiell fokus den gang.

 

– Nå har Jernbaneverket demontert skinnegangen forbi åstedet, og det vil antagelig aldri bli jernbaneaktivitet her mer. Da syntes jeg det var betimelig å be om hjelp til å reise et minnesmerke, så dette ikke går i glemmeboken, sier Næss. Vi møter han ved Hell stasjon denne regnfulle dagen, og han forteller at Jernbaneverket velvillig har bidratt til at planene skal bli en realitet.

 

Symbolske toghjul

Stig Herjuaune i jernbaneverket bekrefter at etaten har tatt ønsket til Guttorm Næss videre.

 

– Vi synes dette var en god ide. Det skulle bare mangle om vi ikke skal ta vare på minnet om en så tragisk og omfattende hendelse, sier han. Herjuaune forteller at det allerede er anskaffet to eldre tog hjulsett fra denne tidsepoken. Dette skal utgjøre hoveddelen av minnesmerket.

Toghjul blir festet til berget ved ulykkesstedet, og det vil bli satt opp minneplakett ved siden av. Stjørdals-Nytt vil komme tilbake til både avduking og en grundigere omtale av ulykken etter hvert da et nordgående troppetransport-tog og et sørgående lokaltog kjørte inn i hverandre med det resultat at minst 22 mennesker omkom.  

 

Kan henge på plassen17. mai

Ideskaper Guttorm Næss har bedt Malvik kommune om å sørge for å ta vare på monumentet for ettertiden. Han har orientert kommunens øverste ledelse.

 

– Ordføreren var velvillig, og lovet oss hjelp til å holde monumentet i orden. Næss håper nå at minnesmerket og hjulene kan være i stand til 17. mai 2012.

 

– Jeg skulle likt at ordføreren kunne avduket minnesmerket, og lagt krans på dette til neste vår. Vi må huske på at det fremdeles lever en del mennesker som kom opp i denne hendelsen. Blant annet er det flere som var barn i Solbakken da togulykken skjedde, og som kan fortelle om at husene i nærheten ble brukt til hospital for de skadde. Dette er en historie vi ikke må glemme, avslutter han.

 

Korte fakta om togulykken

– 19. november 1940

– 22 omkomne

– 45 skadde

Ulykken skjedde da et tysk arbeidstog med arbeidere til den gang Værnes Flystasjon kolliderte med sørgående pendlertog fra Kopperå. Menneskelig feil førte til at nordgående tog kjørte fra Hommelvik stasjon mens toget fra Kopperå var på åpen linje. Kollisjonen skjedde ved det som var Solbakken holdeplass etter krigen.  Kilde: JBV.


Les forrige sak:
Tap på hjemmebane

  Det handler om Meråker, Stjørdal, Frosta, Levanger, Verdal, Inderøy, Verran, […]

Close