5 °C Stjørdal, NO
14/04/2021

Header-Bingo-uten dato
SparHegra uke 15

Lager museum for 1960- og 70-tallet

Odd Petter Haugseth har flyttet sin samling inn i låven på Nedre Stuberg

I to år har Odd Petter Haugseth jobbet systematisk med gårdsmuseet. - Jeg har fått erfare at det krever mye arbeid å ta vare på gamle gjenstander, sier han. I to år har Odd Petter Haugseth jobbet systematisk med gårdsmuseet. – Jeg har fått erfare at det krever mye arbeid å ta vare på gamle gjenstander, sier han.

– Sammen med min mor flyttet jeg fra Leksvik til Nedre Stuberg i Lånke i 1967, forteller Odd Petter Haugseth som har mange gode minner fra gården. Nå har han etablert et museum med tidsbilde fra 1960- og 1970-årene på låven.

– Mor giftet seg med Jarle Stuberg i 1967 og jeg husker en flott oppvekst i Lånke. Det gikk ikke lang tid før jeg ble engasjert i ungdomslaget. Oppveksten var preget av mye prat om historie som var den store interessen til min stefar Jarle Stuberg. Jeg satt med ørene på stilk og hadde glede av alt det han kunne fortelle. Jeg ville bare høre enda mer, forteller Haugseth.

Interessen for motorsykkel

Gården Nedre Stuberg bar på en rik historie som Haugseth i årenes løp har fattet stadig større interesse for, og samtidig kom interessen for å ta vare på ting.

– Et kjært eie i unge år var den lette motorsykkelen jeg kjøpte som 16-åring i 1978. Interessen for motorsykkel har fulgt meg i alle år, og det var en selvfølge å bytte ut den lette motorsykkelen med tyngre og mer fartsfylt utstyr da jeg fylte 18 år i 1980.

Få år etterpå, i 1983, var Haugseth en av flere som var med og etablerte Stjørdal Motorsykkelklubb.

– Det var en klubb for folk med interesse for motorsykler og ikke minst turer og treff. Og treffene var det aller morsomste, smiler Haugseth.

Odd Petter Haugseth er opptatt av å formidle stemninger fra 1960- og 70-tallet.
Odd Petter Haugseth er opptatt av å formidle stemninger fra 1960- og 70-tallet.
Begynte å samle

På samme tid fikk Odd Petter Haugseth også tilgang til noen gamle radioer som det var helt uaktuelt å kaste.

– De måtte jeg ta vare på. Samtidig var jeg opptatt av å skaffe meg et eget lokale for motorsykkelen. Dermed startet den første aktiviteten med å samle.

Haugseth forteller at han tidlig ble veldig bevisst på å ta vare på alle gjenstander som fulgte ham i oppveksten.

– Det kunne være alt fra bøker om Hardyguttenes eventyr til kassetter og LP-plater. Her har Pink Floyd fått en sentral plass. Louis Masterson sine livfulle beretninger om Morgan Kane ble tatt vare på. Ellers er jeg veldig takknemlig for alle som har gitt meg bøker, radioer, inventar og gjenstander i årenes løp, sier Haugseth.

Odd Petter Haugseth har en lidenskapelig interesse for radioer.
Odd Petter Haugseth har en lidenskapelig interesse for radioer.
Flyttet samlingen inn på låven

– Hva skulle du gjøre med alle gjenstandene?

– Tidlig måtte jeg ta stilling til hva jeg skulle gjøre med alt. Løsningen fant jeg i familien; jeg allierte meg med min bror Jan Egil som driver gården. Han ga meg tillatelse til å rydde noen rom i låven for å plassere gjenstandene.

Her har Haugseth i løpet av de siste to årene bygget opp et tidsminne fra 1960- og 70-tallet. Og i årenes løp har det blitt noen kjøp av gjenstander som kan berike tidsbildet.

– Jeg hater «rot» og liker å vite hvor ting befinner seg, sier han og tar oss med på en vandring i tidsbildet.

– Men jeg har også fått erfare at det krever mye arbeid å ta vare på gamle gjenstander. Jeg har isolert golv, vegger og tak. På den måten har jeg fått lokaler som jeg tør å vise fram, tilføyer Haugseth.

Jarle Per Stuberg (13) og hans bror Magnar (9) ved hesten.
Jarle Per Stuberg (13) og hans bror Magnar (9) ved hesten.
Besøk etter avtale

– Hvordan er mulighetene for å se alle dine gjenstander?

– Jeg har fritatt Jan Egil for ethvert ansvar i så måte. Derfor er vi avhengige av avtaler for besøk, men det er fullt gjennomførlig. Jeg kan nevne at Lånke Historielag allerede har hatt styremøte i historiske omgivelser. De fant seg godt til rette i «retrostuggu», forteller entusiastiske Odd Petter Haugseth som er glad for all støtten han har fått.

– Min mor Karen Stuberg er begeistret for det jeg har gjort. Hun er en flittig bidragsyter med gjenstander som forteller om denne tidsepoken. Lokalene gir henne gode minner. For det var nemlig i denne delen av låven hun hadde bryllupsfest.

Og dansen var ifølge Odd Petter Haugseth livlig om kvelden lørdag den 24. juni 1967 da mor Karen og stefar Jarle Stuberg giftet seg.

– Derfor er hun stolt over å ta med seg besøkende inn i lokalene for å «smake» på historien. Og det er en opplevelse jeg gjerne vil dele med andre, sier Haugseth.

Bygdas sentral

Gården som Odd Petter Haugseth hadde kommet til var et velkjent sted i lokalsamfunnet.

– Fylkesvegen gikk rett igjennom gården. Dermed kom vi tett på bygdefolket. Dessuten hadde gården Nedre Stuberg bygdas telefonsentral fra 1899 til 1954, forteller Haugseth.

Da Lånke telefonsentral ble lagt ned, sendte bygdas cirka 110 abonnenter et takkebrev til Jarle Stubergs tanter, Kristine og Anne Martha, som var de som drev sentralen gjennom mange år.

– Min stefar Jarle fikk tidlig oppdrag med å bringe telegram ut i bygda. Da var det stor hjelp å få sykkel i 1952. Derfor er jeg glad for å ha den sykkelen hengende i lokalene i godt selskap. Bestefar Sivert etterlot seg en DBS 1937-modell som vi også har sammen med onkel Magnar sin DBS fra 1956. Jeg ser fram til å ta med folk på en historisk vandring, avslutter Odd Petter Haugseth.

Les forrige sak:
Ytterligere to nye smittet i Stjørdal – totalt fem lørdag

Fire av de som testet positivt satt allerede i karantene

Close