4 °C Stjørdal, NO
03/12/2020

Lager musikkspill om «Sildeslaget»

|| Torstein Fosmo er sentral i Proletarteaterets kommende storsatsing «Sildalsaget». Her fra dirigentrollen under Hommelvik Mannskors konsert i Bruket rett før jul.||

Da sto det et slag i Hommelvik. Havnen var full av fiskefartøyer med fiskere fra Trøndelags- og Møre-kysten.

På Folkets Hus var det fest der lokalbefolkningen hadde møtt opp i hopetall. Da også de tilreisende fiskerne ville på fest i det overfylte festlokalet, oppsto det tumulter omkring Huset og i gatene i sentrum av Hommelvik. Det lokale politiet mistet kontrollen, flere lensmannsbetjenter ble slått ned, og en av dem betydelig skadd. Politi fra Trondheim ble tilkalt og fikk etter hvert ryddet opp ut over natta.

I den etterfølgende straffesaken ble flere fiskere dømt, både til fengsel og bøter for ordensforstyrrelse. I ettertid er episoden omtalt som «Sildeslaget i Hommelvik». Kanskje var de lokale vel så skyldige i bråket?

Det er komponist og operasanger Torstein Fosmo (27) som har skrevet en musikal basert på hendelsene og som skal ha sin premiere i Hommelvik lørdag 20. oktober 2018 – på dagen 67 år etter sildeslaget. Musikalen settes opp i regi av det nystartede Proletarteatret i Bruket kulturhus.

Søndag 14. januar arrangerer Proletarteateret orienteringsmøte hvor representanter for Proletarteatret og komponist Torstein Fosmo vil være til stede. Det vil bli mulighet til å tegne seg som medlem i Proletarteateret.

Dette er første gang Fosmo skriver tekst til en musikal. Det blir ikke et historisk spill, noe krydring av virkeligheten vil det antageligvis bli. Det gjør seg best slik på en scene.

Les forrige sak:
||
Inviterer til smakekveld

- Vi har vært så heldige å få besøk fra Røros […]

Close