2 °C Stjørdal, NO
17/10/2021

XC60
XC90
Header-Bingo-uten dato
XC40

Lager Stjørdals første lokale oster

– Målet er at vi skal selge våre første oster under matfestivalen i Trondheim i august

STØRST PÅ HONNING: Osteproduksjon er nyeste skudd på stammen for Gry Fornes og Eirik Yven, men fortsatt er honningen basis på Fornes Gård. STØRST PÅ HONNING: Osteproduksjon er nyeste skudd på stammen for Gry Fornes og Eirik Yven, men fortsatt er honningen basis på Fornes Gård.

Lokalmatprodusenten Fornes Gård i Hegra har startet med ysteri. Til matfestivalen i Trondheim i begynnelsen av august kan de første ostene være klare for salg.

Gry Fornes og mannen Eirik Yven har lenge vært kjent som honningprodusenter, og investerte nylig én million kroner i nye lokaler i et slyngerom og lager for honningen. Utfordringen var å benytte lokalene de andre åtte-ni månedene av året. Da oppsto tanken om å starte med ysteri.
– Konkurransen er hard og det finnes mange lokale osteprodusenter rundt om, men vi er faktisk de første i Stjørdal som starter med osteproduksjon. Derfor så vi at det var et mulig nedslagsfelt her, sier de.

Hvitmuggosten er snart klar

Alle som kjenner litt til hvordan ost blir laget, vet at det ikke er gjort på en kveld å utvikle en kommersiell ost av høy kvalitet og med særpreg. Gry Fornes har det siste året deltatt på ulike ystekurs, og i tillegg har paret siden i fjor høst eksperimentert for å finne osten de kan stå inne for og helst med det særpreget som gjør osteopplevelsen unik. Melken får osteprodusentene levert fra Kilnes gård.
– Vi har utviklet en hvitmuggost som ligner på en Camembert. Den er ganske mild i smaken, men vi har greid å sette vårt eget preg på den. Den smaker godt sammen med honning, sier Fornes.
Sommeren er naturlig nok den travleste tiden på året når man driver med honningproduksjon, men innimellom ligger fokuset på å teste og produsere hvitmuggost.
– Målet er at vi skal selge våre første oster under matfestivalen i Trondheim i august. Skulle vi ikke greie det, blir det i alle fall smaksprøver for dem som besøker oss, sier Yven.

Fire oster

Hvitmuggosten blir den første i forhåpentligvis en rekke med oster fra Fornes Gård. En blåmuggost er blitt testet, men fortsatt er veien lang før den kan settes i produksjon. Mozzarella-varianten er imidlertid innenfor rekkevidde, og kan komme for salg om ikke alt for lenge. I tillegg jobber de hardt for å utvikle en goudalignende ost med sitt stempel på.
– Modningsprosessen og på hvilken måte vi vasker osten vil bestemme hvordan smaken blir. Her har vi ennå ikke landet på hva vi skal benytte, men vi er heldige her i Stjørdal som kan velge mellom ulike lokalmatprodusenter som har produkter vi kan benytte. Både øl, kaffe og kanskje også bringebær er mulig å bruke til vaskingen under modningen, sier Fornes og Yven, som tidligere drev med kyllingproduksjon. De siste kyllingene ble levert til slakteriet i vinter.

– Fått de første bestillingene

Å produsere ost er en helt annen prosess enn å drive med bier og honning, og det stilles store krav til hygiene. Mattilsynet skal selvsagt godkjenne prosessen før osten kan leveres til kundene.
– Vi kan benytte slyngerommet til osteproduksjon, men det kan første skje etter at lokalene er vasket ned etter honningsesongen er avsluttet. Hygienekravene er ganske like, men vi jobber med bakterier og det kan være en ganske skummel prosess. Dette er ikke noe vi tar lett på, og vi foretar mye prøvetaking underveis, sier Fornes.
De har også laget et modningsrom, hvor ostene godgjør seg og får smak og tekstur produsentene ønsker å oppnå.
– Vi har testet ostene på slekt og venner, og har faktisk fått de første bestillingene. Blant annet har restaurantkjeden Søstrene Karlsen i Trondheim lagt inn en bestilling når ostene er klare for salg, sier Yven.

Ett tonn honning

Akkurat når dette leses er honningproduksjonen i full gang. Hver kube skal i løpet av sommeren kunne gi rundt 30 kilo med honning fordelt på sommer- og lynghonning.
– Vi kommer i år til å passere ett tonn med honning, og det er mer enn i fjor. Vi har nå 60 kuber, men jobber med å utvide med 40 nye kuber, sier de.
På sikt er planen at osteproduksjonen skal bli viktigere enn honningen når det gjelder å tilføre inntekter til gården.
– I dag utgjør honningen, laksevaldet i Forra og utleie av jord og kornproduksjon hver rundt en tredjedel av inntektsgrunnlaget på gården. Når vi kommer skikkelig i gang med osteproduksjonen, er målet at osten skal utgjøre rundt halvparten av inntektene, sier de.

Les forrige sak:
UTRYGT: I gjennomsnitt blir ett hjortevilt drept i trafikken annenhver dag i Værnesregionen. Her er det ei elgku med kalv som krysser en vei i Elvran.
170 hjortevilt drept i trafikken

Flest viltpåkjørsler i Stjørdal

Close